Existentiellt vakuum

En urinvägsinfektion som utvecklas till en akut njurbäckeninflammation. En icke-akut ambulanstransport till Huddinge och två dagars inläggning. Det oregelbundna hjärtat var ett resultat av infektionen och cystan på njuren var en vattensamling; allt OK alltså. Utprovning av medicin, samtal om olika sorters uppföljning och sedan hem.

Till det yttre är den senaste veckan sjukdomsförlopp liten. I förhållande till andra människors och världens lidanden i övrigt inte ens märkbart.

Men för mig öppnar sig ett existentiellt vakuum.

På datorn ligger boken om mitt liv färdig för tryck. Vid en ålder av 61 har jag för mig själv skapat en helhet av mitt liv och klarhet i vart mitt liv fört mig och vad jag gjort av det. En underbar känsla. Jag kan också ge mina barn en plattform till att förstå deras far och det både sociala och genetiska arv jag givit dem. Jag har berättat det som jag ser finns att berätta. Om de sedan har följdfrågor kommer jag att besvara dem så ärligt jag bara kan.

Skulle jag dö, så skulle detta vara en idealisk tidpunkt utifrån att underlätta sorgearbetet för andra.

Det vakuum som uppstått känner jag ro i. Det finns bara en positiv spänning om vad som är på gång – vad kommer härnäst.

När jag i morse kl 4 satt och skrev de tankar som kom upp, på mina vita blanka A4 utan styrande linjer, så kändes livet helt fantastiskt. Det var ingen euforisk känsla utan mer den totala ron av att bara betrakta mitt vackra Stockholm, vi bor ju högt så jag ser bortåt 20 km tvärs över city, och låta tankarna komma och få bli nerpräntade.

Det som känns uttryckligen fantastiskt är att jag har en frisk kropp som reagerar och signalerar när en bacill kommer, för att sedan starta sitt eget immunförsvar. Denna gång behövdes lite extra hjälp och ju då fanns ett fungerade sjukvårdssystem inom ett telefonsamtals räckvidd.

Tänk att ett existentiellt vakuum kan vara så fantastiskt! Måste hålla ögonen öppna för att se vilka dörrar som ställs på glänt.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: