Pilgrimsreflektioner dag 2

VIlken helt underbar dag. 13 kilometer i ett 3 km/timme-tempo. Alltså lunkande sakta. Kontrasten kändes extra då vi gick under E4-an i Tift där bilarna ovanför oss for i 120 och vi gick under i 3. Det är så en pilgrimsvandring ska vara. 

Under dagen har jag haft flera samtal med Emma, en ung präst, om de stora likheterna mellan religionen och psykosyntesen. Hon använder Gud, Jesus och (arvs)synden emedan jag använder Självet, den transpersonella psykosyntesen och skammen. Vi möts i våra olika, men ändå samma, syn på livet och dess problem. 

När jag gick förbi en lila syren tog jag en blomma och luktde på den. ÅÅÅHHH, bilder av barnens sommaravslutningar kom till mig. Den där bilden när förväntansfulla barn ska få sitt evighetslånga sommarlov. Och vi efteråt gick hem för att fira sommarlovet med något gott i trädgården. Högt gick jag och sjöng ”Den blomstertid nu kommer”.

Osså kommer en man emot oss när vi går över fälten i den stilla ron. Mannen har musik på i sin mobiltelefon, en äldre sort där musiken bara låter som ett skrik. Strax så återgår friden i luften igen. 

Några kilometer är vi tvungna att gå på cykelbanan utmed den större vägen och blir vid flera tillfällen nästan påkörda av Vättern-runt-övande cyklister i hög fart. 

Det är kutym att om man vill gå tyst så är det i slutet av ledet man ska gå. Och där går jag. Nackdelen är om om någon går sakta så blir det väldigt sakta där, och det blir dessutom en gummisnoddseffekt, Mot slutet av vandringen måste jag sträcka på benen lite och går förbi hela ledet som nu dragit ut ett antal hundra meter. Och plötsligt går jag först. Och det är helt OK bara jag får gå tyst i min värld. 

Sista sträckan går jag och Emma och pratar om kristendomens syn på sexualitet och hur hon som präst bemöter någon i samtal kring detta och hur jag gör detta. Inom kristendomen finns något som heter ”brudmystik” och som skapar olika tolkningar. Spännande med en så givande dialog.

Som avslutning på denna dag kan jag bara konstatera min lycka att a) få var helt frisk så att jag kan delta på pilgrimsvandringar, 2) ha någon som älskar mig och att älska och 3) varvat ner i livet så att det enskilda nära samtalet blir en gåva att ta till sitt hjärta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: