Tankar på tåget

Jag sitter på tåget till Malmö för att vara med på ett möte i Psykosyntesförbundet. Det var länge sedan jag åkte tåg. Det var länge sedan jag alls reste ’i tjänsten’, minst 2 och ett halvt år sedan.

8:21 Med 4 timmar på tåget hinner tankarna ikapp mig. Jag har valt tåget i stället för att stressa till flygbuss, säkerhetskontroller, flyg, nästa flygbuss osv. Visst hinner jag bli lite rastlös på resan, men det är bara nyttigt att försöka bemästra den i mitt nya lugna liv.

Klockan är nio på morgonen, men det är fortfarande lite höstdunkelt utanför. Jag sitter i fördriktningen med ett helt fönster mot yttervärlden. Och noterar det som kommer inför mina ögon.

Jag förstår min fascination över hur vackert Sverige är och varför vi på våra semestrar väljer att bila i Sverige. En ko som står och slickar en annan ko på nacken. Regnblöta åkrar. Enstaka höströda träd insprängda i den kvardröjande sommargrönskan.  Små sömniga samhällen som triggar min fantasi; hur är det att bo i just det huset? 30 skrotbilar i en samling mitt i skogen. Stora högar med ris efter någon gallring. Ett brofundament för en ny väg som ska korsa järnvägen.

På Katrineholms central står en ensam sovvagn vid perrongen. Det fanns nog en tid när alla tåg stannade i denna centralort, men tiden passerar och så gör tågen också.

En ensam vit björkstam som lyser mot de bruna tallarna. Ett immigt litet växthus bredvid det röda boningshuset.

Nu börjar X.2000-tågets gungningar frammana en trötthet. Sluter ögonen en stund.

Fiskeby gamla stationshus står övergivet bredvid spåren. Fasadens grå färg är sliten och bokstäverna i stationsnamnet över dörren är rostiga.

Plötsligt öppnar sig slätten och Linköpings domkyrka syns i fjärran. På stationen står Sala-tåget och väntar på avgång.

10:24 och två smörgåsar intagna. Till det lite av gårdagens kycklingbitar i grädde och röd thai-curry samt en röd grapefrukt. Jättegott. Nu känns det bättre i kroppen.

Och NU åkte vi in i Småland. Ett gammalt skolhus med påslagna lysrör i taket. I alla fönster. Byskolan finns kvar. Och lever.

Två stora vindkraftverk på en höjd. Den nya tidens horisont.

Frinnaryd, en ort som väcker min nyfikenhet. Vet inte varför. Kanske är det just namnet? Hur är det att bo där? Behöver Frinnaryd med närområden en samtalsterapeut? Eller frodas synsättet att ”jag är väl inte sjuk i huvudet”.

Ytterligare en bilkyrkogård invid spåret. Prydligt uppställda. Undrar varför.

Vajert. SJ håller stilen. Strax utanför Nässjö blir vi stående i 30 minuter på grund av en nedriven kontaktledning. Ledningen är lagad men det är tydligen en lång kö med tåg. Vilken tur att jag har sådan marginal så att jag slipper känna stress.

11:31 Äntligen i Nässjö. Tåg ska inte stå stilla annat än kort vid station. Definitivt inte långa tider ute i skogen. …… nu rullar det på igen.

Det är mycket skog. Hela tiden skog. Och en undran kommer upp i mitt huvud. Undrar hur många blad och barr det finns i Sverige.

Nu passerade vi just högsta punkten på det Småländska höglandet. Nu går det bara utför. En alltför sakta. Det är ju andra tåg i vägen. Förseningen ökar och jag tar fram boken och läser ett bra tag utan att bry mig om vad som händer utanför.

Strax framme i Malmö. En timme sena. Och den långa stadspromenad jag sett fram emot blir betydligt kortare.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: