Egoism är i grunden något positivt

Jag blev i veckan inbjuden till en nystartad tankesmedja. Vad en tankesmedja är för något hade jag ingen aning om, men nyfiken var jag så jag tackade ja.

När vi började fick jag veta att jag just var med och startade en TrustCell. Denna trustcell har ”Hållbart välstånd” som målbild. Begreppet som myntats av initiativtagaren Per Hörberg var Marknadsekologi. Hur kan vi påverka företag att ta sitt CSR-ansvar (Corporate Social Responsibilitiy)?

Jag drog efter andan. Det här känner jag igen. Det är ett (nytt(?)) buzzword och nu ska jag vara med i detta, jag som till och med är usel på att sortera sopor, tänkte jag med en viss skamkänsla i kroppen. Vad kan jag som en liten droppe i havet göra för att påverka? Men å andra sidan kom jag till gruppen helt utan förväntningar, så det vara bara att ge sig till tåls. Och det är ju initiativ som dessa som till slut kan komma att påverka världen.

Vi var sju stycken personer med helt olika bakgrund. En ekonom, en ingenjör, en homeopat, ytterligare en ingenjör men från en annan vetenskap, en beteendevetare, en från IT-världen och jag som samtalsterapeut. Bara denna blandningen gjorde att det blev spännande.

Vi introducerades till en grundmodell att utgå ifrån. En modell med två korsade axlar som ställde ”Nytt och spännande” mot ”Välbekant och tryggt” och ”Ha mer” mot ”Ge mer”. Diskussionen tenderade att glorifiera ”Ge mer” som det positiva och att ”Ha mer” som det negativa.

Min roll blev att hävda den enskilda människan. Dels då det är den enskilda människan som är beslutfattare i företag och det är den enskilda människan som de facto ska utgöra de handlingar som leder till ”Hållbart välstånd”. Den enskilda människan drivs av egna behov och livsmål. Ett sådant behov skulle kunna vara att bli delaktig i världens förändring. Behovet kan vara ”sant” eller drivet av en skuld för att vi har det bra när andra har det mindre bra.

En annan aspekt är att jag anser att sund egoism är något positivt, en egoism som utgår från mina egna behov och drömmar. Det är först när min egosim går ut över andra som egosimen får en negativ klang.

Det är först när vi lyckas hitta drivkrafter i vars och ens egoism som står i samklang med det övergripande målet ”Hållbart välstånd” som vi verkligen kan lyckas.

Filosofiskt är detta enkelt uttryckt, men hur skall vi i vår trustcell kunna hitta vägar att uppnå detta? Vi måste börja i det lilla inom vår egen grupp. Kunskap och metoder finns. Projekt kan sättas upp. MEN!! så fort arbetet blir för fokuserat på projekt så ser jag en risk att vi tappar höjden i taket för våra diskussioner. Vi måste kunna balansera det stora med det lilla hela tiden.

Ska bli spännande att se vad som händer i framtiden med vår trustcell. De som kan (vi är ca 20 st i nätverket för närvarande) träffas en gång i månaden för fortsatta diskussioner. Och jag tänker hänga på ett tag till för att stilla min nyfikenhet om fortsättningen.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: