Att våga

Senaste tiden har jag saknat energi. Det har varit en annalkande känsla av att vara tvungen att möta en av mina stora rädslor. Den att våga möta mig själv.

För flera år sedan bestämde jag mig för att möta mig själv genom att gå en längre pilgrimsfärd. El Camino i Spanien med sina 77 mil skulle vara en lämplig utmaning. 1 månad till fots. 1 månad utan den trygghet jag så väl behöver i min nuvarande trygga box. En månad och 77 mil att våga stå upp för mig själv, att lita på att jag inte kommer att förneka och överge mig själv. Att inte avvisa mig själv. Jag har ännu inte genomfört den vandringen.

Idag har jag i min nya verksamhet kommit en bra bit på vägen, men det finns en stor tröskel – att sälja min kunskap och stå upp för att mina tjänster är värda att betala för. Det finns en grundläggande rädsla att söka upp potentiella kunder med risken att bli avvisad av dem. För vem är jag då och vilket värde representerar jag som människa om jag blir avvisad? Hur ska jag som alltid trott mig bli värderad utifrån vad jag gör tåla att bli avvisad för just det jag gör?

Visa dagar får jag energi och gör en massa saker, fixar bokföring, årsredovisning, tragglar vidare med nästa produkt till min webshop och en massa annat. Men jag känner att en tröskel närmar sig. Det är inte idéer jag saknar eller viljan att göra något av dem. Det är rädslan att stå på bålverket och möta mig egen inre fiende. Att våga möta mig själv i att sälja mig.

Jag tror mig vara duktig på att få andra att lyssna på sig själva, och tro på sig, att ta stegen de inte vågar och att få uppleva stoltheten i att möta och trotsa sin rädsla. Det tillkommer ju hela tiden nya kunder så jag borde inte ha något att rädas för.

Ja, jag vet att jag vågat trots många rädslor på min väg så här långt, men den segersötman finns mer som en grund att stå på och inte en egen drivkraft i detta nu.

Det hela blev klart för mig när jag i torsdag fick ett reklammejl om en konferens om ”Sälj dig själv utan att vara säljare” riktad till terapeuter och psykologer. Och i morse såg jag att Nyföretagarcentrum hade platser kvar på sin halvdag om marknadsföring. Jag anmälde mig till båda, och insåg att – jösses – nu kan jag inte smita undan från mig själv längre.

Jag ångrar mig redan. Jag är inte en alltför eftertänksam person. Spontaniteten har spelat mig många spratt under åren. Och har drivit på i rätt riktning än fler gånger! Och nu, mitt i tvivlens kval undrar jag vad som ska hända när jag fått redskapen för försäljning. Då kan jag inte längre skylla på någonting. Då står jag där ansikte mot ansikte med mina egna tvivel på 0mig själv.

Jag hoppas verkligen att jag om några månader, och att jag då fått det mod jag behöver, tar mig i kragen och går ut och säljer mig! Det värsta som kan hända är ju trots allt bara att jag kan får ett nejtack till svar.

Om jag sedan tagit ytterligare ett steg mot de 77 milen så skulle allt inre arbete med mig själv få ett extra värde.

Lycka till, önskar jag mig själv.

Etiketter:

3 svar to “Att våga”

 1. Maria Says:

  Jag önskar dig också lycka till. Och jag känner igen mig. Jag är usel på att marknadsföra mig själv. För jag är också rädd att bli avvisad. Men vad är värst – att bli avvisad eller att sitta här och vara rädd?

 2. Peter Fowelin Says:

  Vi som håller på med sån’t här är väl alla, mer eller mindre, obekväma med säljandet. Och det är ju inte så konstigt, för det är ju inte bara en liten skitsak att få nej när jag man erbjuder sig själv. Det finns en existentiell dimension i det.

  Och när man väl är medveten om det, gäller det väl att inprägla ett professionellt förhållningssätt: att lära sig bortse från de där existentiella dimensionerna och bara ta ett nej som ett nej, utan att blanda in sig själv för mycket. Men det är inte så lätt …

 3. Tuggummi? När får jag spotta ut? « Brainstretching's Blog Says:

  […] Brainstretching's Blog Du har svaren, jag har frågorna! « Att våga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: