Är jag bara uppe i huvudet?

Om jag vänder mig bort från min fru, som fortfarande finns i samma rum, skulle jag inte kunna tala om hur hon ser ut eller vilken hårfärg hon har. Jag har inte det minnet. När jag ser henne så ser jag naturligtvis att det är hon. Om jag däremot träffat någon person vid ett enskilt tillfälle är det inte så sannolikt att jag spontant känner igen denna person vid ett senare tillfälle. Det tar oftast en stund att knyta ihop trådarna i huvudet.

Jag har funderat mycket över detta och de effekter det ger. När jag berättar om det så får jag många frågor. Det är ju så att när en person har något som denne tycker är självklart, t ex att komma ihåg alla ansikten, så förefaller det konstigt att inte alla andra har samma förmåga.

Är det mitt bildminne som sviker? Kan vara, men vissa saker som jag sett många gånger eller förknippat med någon stark känsla, har etsat sig fast om än inte med alla detaljer. Eller kan det vara så, också(?), att jag inte kan ’översätta’ en minnesbild till ord.

Den finns en schablonbild av att vi män inte kan tala om hur vi mår. Naturligtvis ’mår’ vi lika mycket som alla andra. Sen kan vi kanske många gånger trycka bort känslan, eller helt enkelt inte klara av att ’finna rätt ord’ för våra känlsor. Det får vara hur det vill med det för andra, men för mig stämmer det. Jag har under årens lopp haft svårt att formulera ord för mina känslor. Under senare år har jag aktivt tränat detta, men det finns fortfarande tillfällen när jag blir tyst och låter känslan stanna kvar inom mig, i stället för att uttrycka den.

Jag tycker mycket bra om min handledning. Min handledare lyckas plocka fram mycket av mina känslor. Ofta väljer jag att uttryka känslorna i ord som uppfattas som intellektualiseringar. Jag blir ofta ledsen för det och känner ibland en skamkänsla för att jag inte upplevs för den jag själv tycker att jag är. Jag känner ju att det finns en helt annan värld inuti mig. Samtidigt som jag börjar acceptera att detta är både min svaghet och min styrka.

En effekt av detta är att jag många gånger uppfattas som teoretisk och att jag intellektualiserar mycket. Kanske det. Men som psykosyntesen säger; Jag ”Är Mer” än det. Den intuition som jag upptäckt att jag har och som jag till fullo använder i terapirummet är dels underbar att uppleva och dels ett kraftfullt verktyg i min profession som samtalsterapeut. Som jag ser det så binder intuitionen ihop känsla och tanke. Min definition av intuition är att den är ”min samlade omedvetna och medvetna kunskap”.

Jag brukar förklara för den som frågar, att jag ser världen i strukturer i stället för i bilder. Det som fick mig att skriva detta blogginlägg var just att jag började fundera över vad jag egentligen menar med strukturer. Efter många tankar kommer jag fram till att jag gärna lär mig grunderna inom ett område bra, för att sedan kunna dra mina egna slutsater inom området. Som exempel; om jag kan Viljans olika faser, aspekter, egenskaper/kvaliteter och stadier samt vad dessa innebär så kan jag också dra en massa slutsatser eller extrapolera utifrån denna kunskap. Hur stor del av denna förmåga som beror på logik, sunt förnuft eller annat får bli ett ämne för et ev. kommande blogginlägg.

Styrkan ligger i att jag har lätt att se på komplexa skeenden och förklara dessa på ett enkelt sätt. Det är bland annat denna förmåga som göra att jag försöker förklara psykosyntesen på ett pedagogiskt sätt (se http://www.brainstretching.se/webshop/ för mina första produkter)

Jag har börjat acceptera min förmåga att se saker på mitt sätt, och jag tänker vara lycklig med det.

Etiketter: ,

Ett svar to “Är jag bara uppe i huvudet?”

  1. Dags igen « Brainstretching's Blog Says:

    […] av mig själv. Jag är en ”prosopagnostiker”. Måste säga att det känns skönt. I ett tidigare inlägg skrev jag att jag inte kan beskriva hur min fru ser ut. Det är just det det handlar om; att inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: