Godtagen och ianspråktagen

Återigen på retreat i Vadstena. Denna gång torsdag till söndag.

Vadstena har idag visat upp en gnistrande kall vinterdag. Kinderna har vinden bitit i ordentligt.

Det underbara med att vara på retreat är att tankarna får komma och gå som dom vill. Det är inget som stör. Och många har tankarna varit även idag. Bland annat har jag grubblat på sambandet mellan orden ”godtagen” och ”ianspråktagen”.

Godtagen kan vändas till tagen för (att vara) god. Att vara god eller att bli betraktad som god torde vara en eftersträvansvärd egenskap. Men vem är det som bekräftar vår godhet. Pilgrimscenter där jag är på retreat tillhör statskyrkan. Alltså är det Gud som är huvudpersonen. På det sätt som jag förstår det så är det Gud som avgör hur god jag är, hur ni det går till. Alternativt är det någon annan person som skall bekräfta min godhet. Att vara god mot sig själv ingår inte i den bild som finns här. Jag framförde att det finaste vi kan vara är att vara goda mot oss själva, men fick då protester (Ja vi har en kort stunds ”delande” varje kväll). Och prästens ord säger att god är man bara mot andra och mot Gud. För mig som psykosyntesare likställer jag ”Du måste älska dig själv för att kunna älska andra” med ”Du måste vara god mot dig själv för att vara god mot andra”. Om jag inte är god mot mig själv kommer jag att vara god mot andra för bekräftelsens skull och inte för att jag är sann mot mitt eget Jag, tänker jag.

Att vara ianspråktagen är för mig något fint. Det betyder att någon vill ta mig in anspråk, att jag är en viktig del i den andras liv och betydelsefull i den andres livskvalitet. Det betyder inte att jag är eller ägs av den andra personen. Det betyder i sin renaste form att ”jag och jag och du är du, men tillsammans är vi ett vi, när vi så vill”. Att vara ianspråktagen är att vara en del av ett ”vi” när vi så vill.

Om jag tillåter mig att vara god mot mig själv, kanske till och med acceptera att själviskhet är av godo, under förutsättning att det inte sker på bekostnad av andra, så kan jag också fullt ut vara min del av ett ”vi”.

Jag har den tron att när jag börjar närma mig mitt Jag och har fått syn på mitt Själv, så har jag stora chanser att dels vara god och att dels bli ianspråktagen och att ianspråkta.

Jag kände att jag var tvungen att formulera mig i kväll. Måhända återkommer jag i ämnet.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: