Oralekvilibristisk excercis

4 timmar på Intiman! Behållning: Några tankeställare, en bra definition av personlig utveckling och en ofantlig mängd energi och ord

För två helger var jag på Allt-om-hälsan-mässan på Stockholmsmässan. Jag kom dit när dom öppnade kl 10 och redan då var dånet öronbedövande. En och en halv timme stod jag ut, men sen fick det vara nog.

Under min rundvandring innan allt folk kom såg jag en glasurna i vilken man kunde lägga sitt visitkort. Tjejen som stod där sa att det var en toppengrej. Något som jag aldrig hört talas om, men av någon anledning så stoppade jag ner mitt visitkort i burken.

Döm om min förvåning när det i veckan efter dök ner ett mail i min låda att  jag vunnit!

Det jag vunnit var en helkvällsföredrag av en viss Joseph McClendon III. En amerikansk oralvirtuos. Intiman var scenen. Och starten var i måndags kl 18.00.

Första 10 minuterna var den ett 10-tal cheerleaders som till hög musik fick igång publiken med sång och alla i publiken stod upp och verkade saliga. (Jag förstod då fortfarande inte storheten i mr McClendons närvaro i Stockholm). Efter denna uppvärmning kom en mycket självsäker huvudtalare in på scenen.

Under de kommande 15 minuterna talade han om för oss allt vi skulle få uppleva, hur populär han är, vilka fina (award-winners m fl) kunder han har, att de betalar honom 250.000 dollar per år för att ha honom som coach, att lyckas är att tjäna mycket pengar även om det kan finans andra vägar också att vara lycklig mm mm.

Sen satte han igång med en show väl värd Las Vegas. Och som en amerikansk bok på 600 sidor som kan kondenceras ner till 10 sidor med budskap, var denna kväll inget undantag.

”Är ni med?” var en fråga som ställdes cirka 50 gånger under kvällen. Nästan alla gånger åtföljdes de av frammanade applåder från publiken.

10 minuters paus prick kl 20.00. Varken mer eller mindre, för han hade ett sådant viktigt budskap till oss, ett buskap som skulle förändra vårt liv.

De sista 25 minuterna utgjordes av en av de mest grandiosa försäljningarna jag sett av ’nästa seminarium’, gående av stapeln i London i vår. Med stor skicklighet på scenen fick han ner priset från 995 Euro per deltagare till dryga 200 euro och då fick man ta med sig en utan kostnad. Det tog honom nästan 10 minuter att genomföra detta konststycke. Det var nästan så jag rycktes med själv och tänkte att denna chans kan jag inte missa. På något konstigt sätt hade flera bord montoreats upp io salongen där värdinnor stod och tog emot anmälningarna.

Nåväl – vad var då hans budskap denna kväll? Kvällens rubrik var ”NLP meets The Secret”

 • “Act and think, not think and act”. Ett sätt att få saker att hända.
 • “As you seek, so it will find you”. En variant på The Secret och att det räcker att vi ropar till Universum som svarar universum med det vi behöver
 • Hans definition på personlig utveckling; ”Rehearsing whom you wish to become”. Inom psykosyntesen kallar vi detta en blandning av som-om-tekniken och Idealmodellen. Problemet, som han också belyste, är att veta vem man vill likna.
 • “Repetition is the mother of skill, and praise is the father”. Vi får aldrig glömma att själva belöna oss för varje litet framsteg vi gör, så att vi programmerar in vårt positiva beteende/tänkande/…
 • ”En fegis dör tusen gånger (varje gång han/hon stannar inför rädslan) medan en hjälte dör en gång (i slutet av livet)”.
 • Är du stressad gör följande 1. Lista allting du ska göra, 2. Prioritera, 3. Börja beta av från början och 4. Belöna dig själv.

Avslutningsvis, innan försäljningen av nästa seminarium, så hade han en modell för ”How to become more attractive”

 1. ”Connect and concern”. Ta ögonkontakt med någon känd eller okänd.
 2. ”Ask (a question)”. Ställ en fråga, t ex hur mår du?. Den tillfrågade måste nu tänka till på ett svar, dvs ”connecta” tillbaka.
 3. ”Respond”. Visa till fullo att du bryr dig om svaret och ställ ev följdfrågor.
 4. ”Educate”. Lämna den andra med känslan av att ha fått något mer, än innan ”connecten”.
 5. Skicka en tanke av kärlek till personen när du lämna honom/henne.
 6. ”Praise”. Belöna dig själv.
 • Övningen kan också utföras så att du skickar en tanke av kärlek till någon du ser t ex på stan, utan ögonkontakt. Här menar McClendon att mina energier når fram till mottagaren ändå.

Kvällen blev intressant så till vida att jag fick studera hur en riktig oralekvilibrist fick excersera på scenen. Eller ska jag kalla det för en publikdomptör. Några av de budskap han förmedlade tog jag också till mig. Hans definition av personlig utveckling är så pass enkel att jag redan använt den på olika sätt i   terapirummet.

Men ändå så är jag glad att jag inte behövde betala för seminariet.

Etiketter: ,

Ett svar to “Oralekvilibristisk excercis”

 1. Belöningen är belöningen även om den inte går att ta på « Brainstretching's Blog Says:

  […] har tidigare skrivit om ”praise” – om nödvändigheten att belöna sig. Det är ett mantra jag för vidare till mina klienter. Jag har också skrivit om mitt behov av att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: