Till en terapiklient (del 3)

Här kommer del 3 av Till en terapiklient

Jag blir glad om ni vill kommentera mina texter utifrån era perspektiv.

Tack på förhand!

Till en terapiklient som gått ett antal sessioner

Nu när du gått en tid i terapi är det sannolikt att du mött ett antal reaktioner hos dig själv och hos andra. Dessa blir en naturlig del av just din process.

En av de viktigaste reaktionerna är det vi kallar för insikter. Helt plötsligt ser du orsakssamband mellan vad som varit och hur det är nu. Du får en medvetenhet om hur det är eller hur du är eller gör, vilket ger dig en möjlighet att medvetet kunna välja hur du vill ha det.

En annan reaktion kan vara ett genombrott, vilket är en djupare insikt. Ett exempel på detta skulle kunna vara att du kunnat förlåta en annan människa för det den gjort mot dig. Denna förlåtelse betyder inte att du ska glömma vad som är gjort, utan mer att du när minnet kommer till dig kan konstatera att så var det då, och inte behöva älta händelsen igen. Vi brukar säga att vi kan minnas utan att det tar energi. Det blir som ett ont och varigt sår som slutat vara och läkt, och nu är ett ärr som finns där, utan att göra ont.

Det som är så fantastiskt med insikter och genombrott är de friställer all den negativa energi som du tidigare använt för att vara bitter, hatiskt, irriterad, undrande eller vilken känsla som nu kommit till dig i samband med det som varit. En del klienter upplever en rent euforisk upplevelse. Likadant är det att ta itu med sina rädslor och skamkänslor. Olika rädslor och skamkänslor har det gemensamma att de begränsar ditt liv. Att få frigöra sig från rädslorna och skammen frigör stora mängder energi. Energi som du använt för att hålla rädslorna och skammen stången, kan du nu använda för att berika ditt liv.

En vanlig intressant konsekvens av att du går i terapi är vad som händer med din omvärld och de personer som finns där. En vanlig händelse i den process som sker, är att du tar hem ansvaret för ditt liv och din del av relationen till andra samt att du slutar skylla på andra. I och med detta låter du andra ta ansvar för sina liv. Ett ansvar som de kanske inte är redo att ta. Därför blir deras motkraft stark, och du kan uppleva att andra vill motverka din utveckling. Detta leder ofta till att andra kommer att uppleva dig annorlunda, de kan bli rädda och visa aggressivitet mot dig till att börja med. I och med att du blir starkare i dig själv så rubbar du maktbalansen kring dig, och detta kan upplevas som hotfullt av motparten.

Efter en tid upplevs detta dock som övergående, ditt nya sätt att var blir det ”normala” och du framstår som en tydligare person inför andra. Och tydliga personer röner respekt från andra.

Din väg genom din process kan också innebära att faller du ner i svarta hål. Det är när händelser från det förflutna dyker upp, händelser som är grunden till varför du lever ett begränsat liv idag och som kanske var anledningen till att du sökte terapi. Du kan uppleva de svarta hålen som energilöshet, trötthet, all energi tas av det inre arbetet – den inre processen, du stänger in dig i en bubbla, orkar inte träffa vänner etc. Jag skulle ljuga om jag påstod att dessa hål är angenäma. Men de är nödvändiga. Här finns jag som samtalsterapeut vid din sida med stöd. Du kan uppleva det så att du blir hudlös, känslig och tycker att livet är skit. Ett tag.  När det är som värst brukar man vara nära ett framsteg eller vändning. Till dess du får perspektiv på det som varit och får möjlighet till en nyorientering i ditt tänkande och ditt förhållningssätt. Även här upplever många klienter stor befrielse och ibland eufori när denna bearbetning av det som varit blivit fullkomnat. Och undrar plötsligt var det egentligen var som var så svårt.

”Smärtan är inte i vägen, smärtan är vägen” som vi inom psykosyntesen säger.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: