Till en terapiklient (del 1)

Hej mina bloggläsare

Jag sitter ofta och funderar över olika frågor kring vad det är som sker i terapirummet, det som vi terapeuter kallar för processer. Mina senaste tankar går till den som funderar över att gå i terapi, men känner en stor osäkerhet inför vad det är. Jag har skrivit ihop 4 förklaringar 1) Till en nyfiken eller blivande klient, 2) Till en terapiklient som bestämt sig, 3) Till en terapiklient som gått ett antal sessioner och 4) Till en terapiklient som funderar på att sluta eller avbryta sin terapi.

Jag skulle bli glad om ni vill kommentera mina texter utifrån era perspektiv.

Tack på förhand!

Här  kommer del 1

Till en nyfiken eller blivande terapiklient

Uppenbarligen är du, i och med att du läser detta, nyfiken på samtalsterapi eller kanske har du till och med funderat på att börja. Anledningarna till ditt beslut kan vara många. Något stort kan ha hänt, t ex ett dödsfall, sjukdom, skilsmässa eller annat som påverkar dig. Men, det behöver inte vara en till det yttre stor händelse. Det kan lika gärna vara en smygande känsla av olust över att livet inte är som du trodde att det skulle vara eller hur det har blivit. Eller kanske det är en helt odramatisk önskan att förstå dig själv bättre och varför du gör som du gör i livet.

Vi samtalsterapeuter talar ofta om existentiella frågor. Frågor som till exempel vad meningen med mitt liv är och varför kan jag inte leva mitt liv full ut.

Att gå i samtalsterapi innebär inte att du på något sätt är sjuk. Naturligtvis finns det psykiska sjukdomar också, men kring dessa bör man vända sig till psykoterapeuter eller till psykiatrin, då det krävs en annan utbildning än den vi samtalsterapeuter har.

Att börja i samtalsterapi betyder att du börjar ta dig själv och dina känslor på allvar. Visst kan du känna en rädsla för vad som kan komma fram under terapin, men samtidigt är det sannolikt att det är just det som ligger bakom din rädsla, som gör att du inte mår så bra som du skulle vilja.

Det krävs ett visst mått av mod att gå i samtalsterapi, ett mod att möta sig själv. Den dag du ser att kostnaden för ett begränsat liv är större än kostnaderna för att göra något åt dina problem, då är du beredd att starta din terapi. Tänk på att det inte är ovanligt att det du är rädd för att möta idag tar sig uttryck som kroppsliga symptom eller sjukdomar.

En vanlig fråga är om det finns några genvägar. Måste jag möta det jag är rädd för? Svaret kan upplevas lika ovälkommet som det är sant; det finns inga genvägar! Men belöningen är desto större. Vi samtalsterapeuter talar gärna om energier i olika form. Den energi du idag måste uppbåda för att hantera din rädsla och undvika den, kan du frigöra. Tänk dig att kan utnyttja all denna energi till att göra det du vill med ditt liv istället. Många klienter talar i ord som eufori, glädje, varför gjorde jag inte detta tidigare och så vidare.

Näe, det är ingen enkel väg, men den bär framåt mot ditt mål. Och jag som samtalsterapeut finns vid din sida.

Hur länge ska du gå i terapi? En fråga som inte har något svar. Att gå i terapi väcker många grundläggande frågor i livet. Beroende på bland annat hur din relation till dessa frågor är och hur pass villig och motiverad du är att ta itu med dessa frågor, så blir längden på terapin helt olika. Prova några terapisessioner och lyft sen frågan med din samtalsterapeut. Måhända finns det en indikation då eller så finns det inte.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: