Kritik som går in

Det finns många insikter som kommer till mig under min tid på Poppius journalistutbildning. En av dem är att verkligen lära mig ta kritik och vända den till något positivt.

Varje vecka ska vi producera en artikel. Det kan vara en nyhetsartikel, ett personporträtt, en ”Vi fem”, en layout av olika tidningsuppslag och mycket annat. Våra lärare är journalister som är mitt uppe i sitt verksamma liv. Mycket duktiga och tuffa. De är ”garanterat orättvisa” när de delar ut våra jobb, för det finns ingen rättvisa på redaktionerna.

Vi får snabb skriftlig feedback på det vi gör. Klara sågningar när vi inte gör som vi ska. Inga omskrivningar. Jag blir lite skitso när jag får mina kommentarer. Det är så lätt att se vad jag missat i stället för att se det som är bra. Själv tycker jag naturligtvis att jag skriver bättre och bättre. T ex har jag just lyckats skriva ett personporträtt, utan egna värderingar men med en massa andra ’fel’ i. Något jag fått många påpekningar om i mina tidigare alster.

Jag satt hela helgen och pluggade InDesign. Tycker jag lyckades riktigt bra med att layouta, eller ’göra ut’ som det heter, sidorna med personporträttet. Stolt skickade jag in mitt bidrag till skrivläraren, men TJI sa det bara. Läraren skrev: uppdraget är att alltid leverera texten i Word; layoutdelen tillhör den andra delen av kursen – redigeringen; jag skulle ha varit tuffare mot intervjupersonen och plockat ur honom fler detaljer; jag skulle ha fokuserat mer på personen själv och inte så mycket på det han gjort; mm mm.

Först så kände jag mig sänkt, men sen kom de kommentarer jag ger andra, till mig själv. Är det någon gång jag får misslyckas eller, som jag borde säga, tillåta mig att göra fel, så är det ju under utbildningen så att jag lär mig. Och det gör jag. Både fel och lär mig, alltså.

Ena stunden tänker jag att jag aldrig kommer att få betalt för det jag skriver, vilket är mitt mål, och nästa stund sprutar energin igen. Men det är väl det som gör att det är en suverän utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: