Från misslyckande till syntes

Att ha ett manus och en förläggare men sakna kunder känns konstigt.

Det är nu 2 år sedan jag började skriva på min bok om psykosyntesens grunder. En bok som jag, och många jag pratat med, tycker saknas. De böcker som finns idag ligger på en mycket högre nivå och kräver förkunskaper för att förstå.

Ganska snart så fick jag en förläggare att visa intresse för mitt annorlunda sätt att skriva. Gissa om jag var stolt. Vi träffades några gånger och pratade målgrupp, titel och utseende och mycket annat, dock utan att gå in på själva manustexten. Den ville förläggaren vänta med till dess vi skrivit avtal.

Kruxet är att en bok med detta innehåll är ganska ’smal’. Förlaget behöver trycka upp 1000-1500 exemplar och sälja dessa för att få en rimlig avkastning. Detta argument förstår jag. Alltså – hur ska jag kunna skaffa kunder? Jag hade en del möten och ringde, fick halvnapp men det strulade till sig innan bläcket hunnit ut ur pennan.

Ett problem som visade sig finnas är den så kallade Behörighetsutredningen. En utredning kring hur vi som har en lång utbildning (4 år som samtalsterapeut) ska kunna verka på liknande villkor inom vården som de som är legitimerade, med den distinktionen att vi jobbar med mer friskvård och psykoterapeuterna är mer fokuserade på sjukvård. Utredningen skulle ha lämnat sitt betänkande den 1/10, men är sen. Detta skapar osäkerhet på hur framtiden ser ut för oss samtalsterapeuter och, vilket visade sig sätta pinnar i hjulet försäljningen av min bok, eventuellt nya krav på utbildningslitteratur.

Resultatet blev att ingen ville förhandsboka ett lämpligt antal böcker, och förläggaren bad att få lägga ner vår kontakt till dess nya tider blir tydliga.

Alla författare har som dröm att bli upptäckta av ett förlag. Jag blev ’upptäckt’ av ett förlag men saknar kunder till mitt alster. I alla fall just nu.

En läxa jag lärt mig är att allt tar mycket längre tid är vad jag tror. Å andra sidan har frustrationen gjort att jag kommit på andra sätt att utnyttja mitt manus. Förhoppningsvis ska detta synas under hösten när min nya hemsida är klar. På det sättet har mitt ”misslyckande” upphöjts till en syntes.

Dock är jag övertygad om att min bok en dag kommer att komma ut i handeln. Frågan är bara när……

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: