Ett par timmar på Centralstationen

//Detta är resultatet av en övningsuppgift i journalistutbildningen//

Tag en djup inandning, och blås, blås, blås … liiite till… Adrig har 6 sekunder känts så långa som på Stockholms centralstation där ”Testa dina lungor” pågår.

Provtagerskan Anna James, 34, visar lugnt och metodiskt hur jag ska andas in och sedan blååååååsa. De sista sekunderna känns långa som år och jag blir alldeles röd i ansiktet. Jag får prova några gånger innan den grå apparaten säger att mina utblåsningar går att tolka. Apparaten sätts tillbaka i sin hållare och ut kommer ett papper från skrivaren med mätvärden och kurvor om hur mina lungor mår. Så enkelt är det när Karolinska Institutet erbjuder ett enkelt lungtest.

Anna forskar normalt på Centrum för allergiforskning på Karolinska Institutet. Hon studerar vävnadsprov från sjuka lungor i mikroskop. Det är en del i forskningen för att bättre förstå våra lungsjukdomar.

När testet är klart tittar Anna på pappret för att se om jag har behov av att träffa någon av de 5 läkare som finns på plats för vidare samtal.

– De problem vi oftast stöter på är KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, hos vuxna och astma hos yngre. Hos oss får de tid att ställa alla sina frågor, berättar Bo Klintberg, 56, en av läkarna som till daglig dags är forskare och barn- och ungdomsläkare på Huddinge sjukhus.

Vi står i en stor monter mitt i Stockholms central, en plats som mycket väl skulle kunna kallas Stockholms lunga. Stora blå ballonger med texten ”Testa dina lungor” svävar ovanför oss.

– Att testa dina lungor är lika viktigt som att mäta blodtryck och blodsocker, säger professor Sven-Erik Dahlén, 57, föreståndare för Centrum för allergiforskning.

– I år är det Lungans år och denna dag är det Världsspirometridagen (se faktaruta). På 500 platser runt jorden erbjuds samtidigt spirometritester. I vår forskning har vi funnit att nästan var femte person som vi testar har någon form av besvär som vi klassar som sjukliga. Hälften av alla dessa personer visste inte om det, så det finns ett stort behov av lättillgängliga möjligheter att testa sina lungor.

De beräkningar som är gjorda säger att bara sjukdomen KOL kostar det svenska samhället 10 miljarder per år. Varje KOL-patient kostar vården 35.000:- per år.

– Så ju tidigare vi kan upptäcka lungproblem och sätta in de motmedel vi har, desto mer kostnadseffektivt blir det för alla parter, fortsätter Sven-Erik Dahlén.

Förra gången spirometritester erbjöds var 2007 och då var det över 3.000 personer som testade sig.

Idag är köerna mer än timslånga, men de huvudsakligen medelålders och äldre väntar tålmodigt på sin tur. Endast någon enstaka under 45 syns bland alla väntande.

____________________________________________________________________________

FAKTARUTOR

  • Spirometri, är en lungfunktionsundersökning som utförs med spirometer, d.v.s. en undersökning av hur lungorna fungerar. Undersökningen görs genom att patienten andas in samt blåser ut genom ett munstycke kopplat till en apparat som mäter lungornas förmåga. Apparaten skriver sedan ut testresultatet på ett papper som sdu får med dig. Bra att ha om du behöver söka vidare för dina besvär.
  • CfA, Centrum för Allergiforskning vid Karolinska Institutet främjar forskning om astma, allergi och annan överkänslighet inom stockholmsregionen och internationellt. Syftet är att öka kunskapen om astma och allergier för att förbättra vård och omhändertagande.

______________________________________________________________________________

Varför väntar du på att testa dig?

– Jag har problem med mina lungor, men inga läkare bryr sig eller har tid. Dessutom är det alltid remisskrav till allting. Jag läste annonsen och tyckte att detta var ett bra sätt att dels testa mig och dels kunna träffa en läkare.

Tatiana Salnikova, 40, arbetssökande, Stockholm

– Jag ska inte testa mig här. Jag slutade röka helt för 5 år sedan. Jag hade svår sjukdom 2003 som gjort att jag testar mina lungor regelbundet.  Men detta är ett utmärkt initiativ.

Bo Könberg, 65, landshövding och fd sjukvårdsminister, Nyköping

– Det är gratis och jag vill kolla läget. Jag är gammal rökare och tankarna finns ju om cancer och lungsjukdomar. Och visst känner jag av problem när jag springer.

Jouni Suomalainen, 62, frilansfotograf, Finland

– Jag känner mig pigg och har inga besvär så jag tycker inte att jag behöver testa mig. Jag väntar på min man som är inne och testar sig nu och är spänd på hans resultat.

Heidi Hjerpe, 67, pensionär, Kungsängen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: