Inspiration vs. budskap

Relationen mellan inspiration och budskap blir plötsligt klar för mig. Inspirationen är bra att ha, men budskapet är det viktigaste för mig.

Jag sitter och skriver en söndagsmorgon efter en trevlig fest kvällen innan. Tänker hur skönt det är att inte dricka alkohol längre. Jag har sovit gott och vaknat skönt. Inga reminiscenser efter kvällen annat än trevlig minnen från fina möten.

Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen. Jag har ju lovat mig att två gånger i veckan skriva något som jag kan stå för. Men den vecka som gått har det varit tji. Jag har saknat inspiration. Men egentligen handlar det inte om det. För inspiration har jag haft. Mycket annat har hänt i veckan i livet. När det som hänt mognat inom mig kanske jag skriver om det, men inte nu. Vad min skrivarbrist handlar om är att jag, för att få fingrarna att knappa på rätt tangenter vill veta vad det är jag vill säga, vilket budskap är det som skall fram. Tankarna har snurrat för mycket och inte velat formulera sig i ett budskap.

Stod nyss i duschen, vilket är ett bra sätt för mig att fokusera på ingenting och därmed släppa fram det som vill komma fram. Det var så det kom sig att jag började se skillnaden mellan inspiration och budskap.

Våra lärare på Poppius säger, om jag nu tolkar dom rätt, att inspiration inte har mycket med journalistik att göra. Att vara journalist är att hantera ett hantverk bestående av sammanfogande av ord på ett sätt som som gör de läsbara för den målgrupp jag vill nå och den vinkel jag beslutat mig för. Och sen är det bara att jobba. Tufft att höra men ändå nyttigt.

Vår textlärare säger att det finns två grundsätt att skriva en artikel; antingen det gamla sättet – att ingressen skall skrivas först, och sedan det modernare – att tillåta sig skissa på brödtexten och sedan skapa ingressen. För mig är det ’gamla’ sättet att föredra. Jag vill normalt skriva ingressen först, eller åtminstone ha den nästan klar i min tanke, och låta denna styra vad som kommer i brödtexten.

Rent psykologiskt måste jag också acceptera att jag, trots mina egna föresatser om att uppdatera bloggen med viss frekvens, kommer att bryta mot dessa ibland, just därför att budskapet inte vill formulera sig i huvudet.

Men visst är det så oerhört mycket enklare att skriva med inspirationen i kroppen. Att få känna hur fingrarna dansar på tangentbordet, hur tankarna blir till ord och orden till det budskap som jag formulerat i förväg. Ändock kan budskapet ändra riktning under det att jag skriver och då måste texten återigen ändras till dess jag är nöjd.

Det är en av de stunder jag känner att jag hamnat rätt i mitt liv.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: