En helg på Östanbäcks kloster med sonen (del 1)

Bakgrund

2004 fyllde min numer avlidne far 80 år. Efter många om och men i planeringen av en lämplig födelsedagsgåva till en man ‘som har allt’, så kom vi fram till att han och jag skulle åka till Östanbäcks kloster utanför Sala över en helg.

Östanbäck är ett protestantiskt munkkloster. Att det är ett protestantiskt kloster är väsentligt för mig, då vi där kan delta i det dagliga livet och inte bara vara en del i ett gästhus som gäller för de katolska klostren.

Vi åkte till klostret dels för att komma nära varandra och dels för att utforska våra tankar om religionen. Det senare gjorde att vi deltog i alla andakter i den lilla klosterkyrkan. Den första är kl 04.00. Den följes av sex stycken till under dagen, där den sista är completorium som avslutar dagen och inleder nattens vila. Summa sju andakter, året om, alla år. Dessa andakter utgör grunden för munkarnas dygnsrytm.

Helgen med far blev en mycket fin upplevelse, fina samtal och samvaro. Vi kom varandra nära. Att på detta sätt få egen kvalitetstid (ett modernt ord i föräldraskapet som fungerar också när far och son är 80 resp 51 år också) med sin far var underbart. Den otvungna dialogen, under stenarbetet, under promenader, den tysta kommunikation under måltiderna. Allt skapade en fin samhörighet.

Det är frivilligt att hjälpa till under sin vistelse där, men far och jag ville bidra med något nyttigt. Eftersom min far arbetat inom stenbranschen i hela sitt liv fick vi i uppgift att laga några stenmurar som rasat. Att reparera de två muravsnitten var egentligen ett tungt arbete, men blev enkelt med pappas erfarenhet.

Som lite kuriosa kan jag berätta att vi på lördagen åkte in till Sala och köpte öl på systemet och korv som vi smusslade med in på rummet och intog på kvällen. Det var första gången pappa drack belgiskt öl. Det kändes lite syndigt att göra detta i ett kloster, men samtidigt spännande att dela ‘synden’ med pappa.

Jag erkänner gärna att jag både var nyfiken och tveksam på samma gång innan vi for till klostret. För mig är det ett vanligt sätt att reagera när jag bestämt mig för att slå hål på gamla förutfattade meningar. Mina tveksamheter kom till korta när klosterupplevelsen fick ett givande innehåll, med många fler dimensioner än jag hade kunna föreställa mig. Och det är också precis som det brukar bli när jag öppnar upp mig för andra människors sätt att tänka och vara.

När jag idag ser tillbaka på denna resa, fylls mitt hjärta av värme och glädje.

I nästa blogginlägg återvänder jag till den gångna helgen och samma resa men med min äldsta son.

Etiketter:

3 svar to “En helg på Östanbäcks kloster med sonen (del 1)”

  1. En helg på Östanbäcks kloster med sonen (del 2) « Brainstretching's Blog Says:

    […] Brainstretching's Blog Du har svaren, jag har frågorna! « En helg på Östanbäcks kloster med sonen (del 1) […]

  2. En helg på Östanbäcks kloster med sonen (del 3 och sista) « Brainstretching's Blog Says:

    […] gärna det två tidigare blogginläggen om klosterbesöket först. (del 1 och del […]

  3. brat_pax@hotmail.com Says:

    Hej det var trevligt att läsa om din eran vistelse i Östanbäck, under tiden ni var där så bodde jag där och kommer ihåg dig och din far, hjärtliga hälsningar Dario

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: