Åldersnoja – nej,tack!

Att närma sig 60 är skönt!

Ja men, du är ju bara 57, säger någon. Jomenvisst är det så. En annan tipsar mig om att använda ansiktskräm så att inte det inte syns i ansiktet att jag håller på att bli gammal, samtidigt som andra ser erfarenheten i de små rynkorna. Jag får avundsjuka kommentarer på att jag har fått en smidig kropp, att jag tränar regelbundet och att jag lyckas hålla vikten. Att jag helt slutat dricka alkohol lir det mer blandade känslor kring. ”Har du blivit hälsofreak?”. Åter andra ger mig komplimanger kring att jag ser så pigg och glad ut.

Jag tycker att det är jätteintressant att få alla dessa kommentarer. För visst är det projiceringar jag får ta emot? Att spegla kommentarerna tillbaka till avsändaren blir intressant. De säger så mycket om den som uttrycker dem, om deras rädsla att bli gammal, om deras kanske dåliga samvete (jag skulle vilja kalla det skam) att inte själva ta tag i sin hälsa och så vidare.

I torsdags började jag på Poppius grundkurs i journalistik. Roligt. Naturligtvis är jag äldst i klassen. Till och med lärarna är yngre. Vid presentationen av oss elever var det många som börjat plugga nu efter en 30- eller 40-årskris. Ytterligare några kring 20 vill satsa på ett första jobb som journalist. När det blev min tur kunde jag säga att jag klarat av de flesta livskriserna redan (i alla fall de som jag vet om) och nu kan satsa som ”60 minus” på att bara göra det som jag vill. Kändes fint att säga.

Att passera de 50 och närma sig de 60 är gott. Jag blir mindre och mindre beroende av vad andra tycker om mig eller vad jag skall göra. Jag ser andras kommentarer som ett antal projicieringar. Ibland finns det substans i projicieringarna och då kan jag välja att ta till mig, eller så finns det ingen substans och då bryr jag mig inte. Så enkelt är det för mig. Och vad livet har blivit mycket enklare att leva nu.

Jodå, det händer att jag det inte alltid är lika enkelt att skaka av mig någon kommentar jag får, med jag har i alla fall fått ett verktyg som arbetar för mig och inte mot andra.

När jag nu, sedan tidigare, har hittat mina grundläggande behov och kan skönja mitt syfte med mitt liv, blir livet extra roligt.

Etiketter: , ,

2 svar to “Åldersnoja – nej,tack!”

 1. Maria Says:

  jag är lite kluven till det här med projiceringar. Visst projicerar vi en hel massa, men det kan ju också vara så att personen som säger att du ser pigg och fräsch och ung ut verkligen menar det, fullt ut, utan att ha dåligt samvete för sitt eget utseende.

 2. brainstretching Says:

  Tack för kommentaren.

  Jag använder ‘projektion’ ganska mycket och blir nu lite osäker på mitt ordval. Jag läser i uppslagsboken.

  ”Reaktionsmönster som består i att en person förlägger egna synsätt, motiv och känslor till en annan person, eller den egna gruppens synsätt, motiv och känslor till en annan grupp. Ordspråket ‘På sig själv känner man andra’ beskriver i en allmän form vad projektion är”.

  Hrrmm – tål att tänkas på. Kan en projektion vara positivt menad eller är det alltid en försvarsmekanism? Kan en försvarsmekanism tolkas positiv av mottagaren?

  Jag har inte svaret men din kommentar satte igång mina tankar.

  TACK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: