Ett av jordens paradis

(Detta är en längre berättelse)

Av mina barn fick vi en mycket fin bröllopsgåva. En övernattning på Bengtskär. Vi hade ingen aning om vad detta är för plats, men det fotografi vi fick med gåvan visade på en ensam ö någonstans…… och på ön stod en stor fyr.

Spännande!

Resan till startpunkten Kasnäs var upp till oss att ta oss till och från. Sagt och gjort. När väl datumen var fastställda för övernattningen (19-20 augusti) så bokade jag ett bilpaket (vilket är en viktig detalj i berättelsen) för hustrun och mig t/r Åbo, inkl en extra natt i Åbo på vägen hem för att slippa stressa.

Fördelen med Åbo-båten är att den går 20 på kvällen och är framme tidigt. En skön sömn däremellan…… trodde vi. När vi checkade in oss med bilen så fick vi våra biljetter. Jag reagerade på att nått inte stämde. Efter en stund bad jag att få titta på biljetterna igen. Inget hyttnummer. Vojvoj. Var det så att det inte ingår hytter i bilpaket? I min värld är det ingen som åker på dessa båtar utan hytt. Väl på båten besannades våra farhågor. Ingen hytt! Raskt till receptionen (vi var sist ombord på båten och därmed längst bak i informationsdiskkön) för att hamna på 10+ plats på väntelistan. Vi blev tipsade att raskt bege oss till de få vilstolar som finns i ett litet avgränsat utrymme. Det gick också att ligga på golvet i ett utrymme uppe vid konferensavdelningen.

I högtalarna ropades efter en stund upp de tre första på väntelistan som det fanns hytt till. Alltså, natten skulle tillbringas på ett golv. Numer tar jag alltid med mig min kudde när jag ska sova i annan säng än min egen. Även denna gång blev det ett framgångsrecept. Som tur var, var det onsdagsnatt på en finlandsbåt och inte lördag, så det var hyfsat tyst, men ändock så är det inte tyst i alla fall, om man kan säga så. En del sömn blev det dock, om än inte av skönhetstypen.

Väl i hamn i Åbo for vi tvärs igenom Åbo i riktning mot Helsingfors. 2 mil österut och sedan 8 mil rakt söderut ut i den Åboländska skärgården. Väl framme i Kasnäs fanns ett, med en kedja, låst område där gäster till Bengtskär kunde parkera sin bil. Vi var lite tidiga så en glass och långsamt strosande i gästhamnen förgyllde morgonstunden.

11.00 avgick båten Linnéa. Första stoppet, efter 30 minuter, var ön Rosala. Där blev vi väl mottagna vid bryggan och ledda upp till vikingacentret. Det var så sent som kring 1990 som det upptäcktes att Rosala var en viktig samlingsplats för vikingar på väg österut. Och nu har en liten by byggts upp efter gamla förlagor. I farmansgården serverades Gössoppa, Rosalalimpa och kaffe. En kryddkaka kunde köpas till, vilket gjordes. Efter en 15-minuters informationsvideo var det dags för en vandring bland husen. Trevligt och varmt.

13.15 var det så dags att färdas mot slutmålet; Bengtskär. 45 minuter rakt ut i havet, där Östersjön möter Finska viken. På långt håll syntes den stolta 52 m höga fyren på den lilla ön.

Väl framme efter en gungig åktur möttes vi av värdinnan på bryggan. På tredje våningen var själva ’hotelldelen’. Enkel inkvartering, men trevligt. Vidunderlig utsikt från fönstret. På ön finns havsvatten, regnvatten och dricksvatten. I alla kranar finns regnvatten som kommer från ett sinnrikt uppsamlingssystem. Dricksvatten finns i behållare med tappkran.

En svensktalande guide berättade kunnigt om fyrens historia. Den byggdes på 9 månader, av sten som bröts på ön. Vilket oerhört arbete detta måste ha varit. Kvinnorna hade det lättare jobbet med att bära allt tegel och bruk. 27/7 1941 stod ett slag mellan finnar och ryssar här. Intressanta berättelser som skapade en ny dimension av den miljö vi befann oss i.

Resten av dagen bestod i att ligga på väl avslipade klippor och sola, en vedeldad bastu med fantastisk utsikt. ”Duschen” i bastun bestod i 2 stora tunnor med regnvatten och en tredje vedeldad ”tunna” med hett vatten. Sen var det bara att tvätta sig och skölja sig med skoporna. Hudheta gled vi sedan ner i det ljumma havsvattnet och njöt!!!!!!!

19.00 serverades en underbar middag. Ett litet plockbord med kött och fisk och småplock. Underbart. Öl fanns för den som så önskade. Vin kunde vi ta med oss själva, ”glas har vi” som det stod.

Kvällssolen följde vi från klipporna till dess den försvann helt bakom horisonten medan hustrun läste högt ur boken om Bengtskär och dess historia. När vi gick runt till andra sidan ön (en promenad på ca 1 minut) så välkomnade månen oss och hälsade god natt till ett par som sovit på ett fartygsgolv natten innan. Och sov, det gjorde vi alldeles strax.

Frukosten bestod av finsk gröt, nybakade scones med olika pålägg, jos och kaffe. Enkelt och mycket gott. Resten av dagen fram till kl 16.30 när båten skulle ta oss tillbaka tillbringade vi på klipporna, i vattnet, med kaffe och nybakade bullar (vilka ingick med obegränsad mängd), en lunch med laxlåda och brödpudding (bullar i form som gräddats med mycket grädde och kolasås; förmodligen minst 3000 kalorier bara det), inspektion av några bunkrar från kriget med lånad ficklampa och att bara vara.

Hela denna sommar har vi haft fantastisk tur med vädret. Så även dessa dagar. Dagarna innan vi kom hade det varit regn och vind som gjort det omöjligt att ta sig ut till fyren. Det var dyningarna efter detta som vi märkte av när vi åkte ut.

För att slippa stressa till Stockholmsbåten hem, hade vi bokat en extra natt i Åbo. Skönt. På lördagen åkte vi en fin tur med bilen i Åbos inre skärgård. Lunchen bestod av Rosalalimpa, youghurt, vid vägkanten köpt nygrillad (vi fick den direkt från elden) lax och nyplockade hallon. Måltiden avåts vid vattnet i solen.

Tack älskade söner för en så underbar bröllopsgåva. Nu har vi fått ytterligare ett fint minne för livet!

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: