Att ta en öl

Jag känner ibland en stor rastlöshet. Speciellt i detta underbara sommarstockholm. Anledningen är mina nya mat- och dryckesvanor som ännu inte är i samklang med mina gamla delpersonligheter Ölkännaren och Den Matglade. För att inte tala om Presteraren.

Fram till förra sommaren var det självklart att ”ta en öl” eller ”nu äter vi en bit mat på det här stället och tar en flaska vin”. På något sätt legitimerade det mig att koppla av, att göra ingenting, att låta mat och vin döva den ev ångest jag hade att inte prestera i varje ögonblick. För på något sätt var ”att koppla av” en prestation i sig, hur konstig det än kan låta. Så har mitt liv sett ut.

Nu efter min viktnedgång och nya sätt att äta på samt, från augusti förra året, mitt beslut att inte dricka alkohol alls, så har jag frånsagt mig själv möjligheten att på detta sätt döva min prestationsångest. Jag kan inte fly utan måste möta frustrationen och ångesten utan att fly. Jag blir frustrerad av att inte kunna gå ut och ta en öl, och på så sätt njuta av stan.

”Men älskade du, du kan väl ta något alkoholfritt” säger hustrun. Det är inte det det handlar om har jag insett. Det det handlar om är flykten från prestationsångesten. Jag har frånsagt mig möjligheten att fly via alkoholens lättnad. Att känna den där ansvarsfriheten som alkoholen ger för stunden. Att slippa ta ansvar.

På flera ställen i min blogg har jag skrivit om min väg från ”jag gör, alltså finns jag” till ”ja är, alltså finns jag”. Nu har jag identifierat ytterligare en del i denna resa.

Etiketter: ,

2 svar to “Att ta en öl”

  1. Sanna Says:

    Hej!

    Tack för att du skrev på min blogg! Vad kul att få tillgång till dina tankar! Soliga hälsningar Sanna

  2. Peter Fowelin Says:

    Som ölälskare förstår jag din frustration. Och samtidigt: Vad häftiga den här typen av insikter är. Det kräver en hel del mod att upptäcka dem, så jag bugar mig i respekt för ditt jobb med dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: