En onomatopoetisk bok (?)

Har just läst klart boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” av Ann Heberlein. Om en hel bok alls kan kallas onomatopoetisk (=ljudhärmande) så är det denna bok. Ann lider av den psykiska sjukdomen bipolär typ 2 (kallades mano-depressiv förut) och beskriver på sin ångest på ett, vågar jag säga så, underbart sätt. Jag känner hennes ångest in i ryggmärgen. Hennes panik. Hennes oförmåga att känna sig älskad.

Ann har ett flytande sätt att skriva. Hon utgår från sina känslor, och dessa är starka. Hon förklarar sina tankar utifrån den akademiska värld där hon verkar, utifrån filosofi och teologi. Ett intressant kapitel är hennes tankar om människan yttersta frihet, den att ta sitt eget liv. Är detta alls en frihet eller ett patologiskt tillstånd? Hennes sätt att blanda känslor, tankar, fakta och reflexioner tilltalar mig mycket. Så vill jag kunna skriva.

På sid 196 kommer hon fram till att livets mening är ”varken meningsfullt eller meningslös; det bara är”. Jag känner utifrån detta en stolthet att få representera psykonsyntesen, där ett av de viktiga syftena är att hitta just mitt livs mening. Vi startar med ”det bara är”, för att sedan jobba vidare med vad detta ”är” är för klienten.

Boken slutar med att skapa känslan att Ann lyckas ta sitt liv. Jag blev nyfiken om hon lyckades och fann då en artikel i DN . Hon överlevde!

Några reflektioner jag gör utifrån mitt egen bloggande är en önskan att jag skall komma till den punkt där jag lyckas blanda egna erfarenheter och känslor i en ordflöde som upplevs som onomatopoetisk. Jag brottas än så länge, och kanske alltid kommer att göra, med hur mycket av mig själv jag skall lämna ut, både som privatperson och som praktiserande samtalsterapeut. Det gäller, precis om jag uppfattar Anns skrivande (se även artikeln), att våga stå för sina känslor, att inse att alla borden, måsten och ”vad ska andra säga” enbart är en accept av att andra styr mitt liv. Och det försöker jag komma ifrån.

Det är omöjligt att acceptera sig som älskad om jag inte älskar mig själv, blir det budskap jag tar med mig från boken.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: