Havet = livet ?

Jag sitter i ett hus vid Piteå havsbad. Huset tillhör min kära och hennes brors familj. Utsikten är oändlig. Jag ser Bottenvikens horisontlinje.

Det slår mig hur likt min vy är livet.

De eviga vågorna som rör sig. Utan uppehåll. Utan rast. Ibland lite mindre, ibland som under storm. Havets myriaders molekyler som i sitt samspel med vindarna och lufttrycken ständigt förändrar sina positioner. De få gånger ytan är spegelblank rör det sig ändå under ytan. Inget är stilla.

Det händer att ett atmosfäriskt tillstånd inträffar som skapar en form av en hägring över horisonten. Vi kan se Finlands kustlinje, trots att en ligger långt bakom det reellt synbara. Det skapar en trolsk bild av det skenbara.

Ett fåtal antal öar och strandlinjer ger en stadga i ögat och sinnet, något fast att utgå från. Något icke föränderligt. I alla fall inte inom den korta tidsperioden. Men även dessa öar och strandlinjer förändras långsiktigt med landhöjningen, eroderingar och havets förflyttning av massorna. Vilka oerhörda krafter. Krafter vi människor knappast kan tämja, hur gärna vi än tror oss vilja och kunna det.

Vi människor kan lära oss att bemästra vår egen rädsla och skapa en tillit till vår kunskap att segla. Att utnyttja havets fantliga energi för våra syften. Eller är det havets syfte? Var det därför havet skapades? För att vi skulle ha något att lära oss? Förnuftet säger att det inte kan vara så, men hur förnuftigt är de rationella tankegångar vi säger att vi bygger våra teorier på?

För mig är och förblir havet som livet. Jag ser den oerhörda potential som finns i dess gömda energi, den möjlighet jag har att lära mig segla, inte för egen vinning i sig, utan för att kunna fullgöra min del och mitt ansvar av det universum vi lever i.

Den enda vägen jag kan göra detta är att ta vara på mig själv, lära mig att älska mig själv för att kunna älska andra, och visa respekt för allt omkring mig.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: