Ansvarslag 7 – Vägra att låta andra rädda dig

Finns den 7:e ansvarslagen?

Jag har tidigare skrivit om ansvarslagarna (lag 1, lag 2, lag 3, lag 4, lag 5 och lag 6) och funderat mycket på om det inte finns en sjunde ansvarslag också. Häromdagen när jag läste en bok av Melody Beattie, hittade jag ordföljden som stämde med mina tankar; ”Vägra att låta andra rädda dig”.

För mig blev denna lag den ultimata ansvarslagen. Jag står upp för mig själv. Jag inser mitt eget värde och mitt eget ansvar. Ingen annan än jag tolka mina behov och omsätta dem i handling. Att vägra låta andra rädda mig, gör att jag kan ta det slutliga klivet från att vara offer till att vara en ansvarstagande människa, som föregår med gott exempel. Jag blir en hel människa!

Vad är då skillnaden att ta andra till hjälp och att låta andra rädda mig? I grunden handlar det om min intention och grad av medvetenhet i mitt accepterande av den andres hjälp. Självklart ska jag både kunna be om och ta emot hjälp, men jag behåller ansvaret för mina handlingar själv. Min medvetna intention är att ta till den extra resurs som den andres hjälp utgör, men att bibehålla ansvaret för de handlingar som denna hjälp ev utlöser. Jag kan inte skylla på någon förutom mig själv.

Om det är någon som ser andra vinklingar på min Ansvarslagar blir jag tacksam för en dialog här i min blogg.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: