Mindfulness ??

Mindfulness förbryllar mig.   Vad är det egentligen mer än ett modeord i tiden. Har läst en del om det och inte fått grepp. Det blandas ihop med en massa annat. T ex alla de påstådda effekterna av mindfulness, eller andra metoder där mindfulness kan vara en delmetod. Jag är inte heller på det klara om mindfulness är en aktivitet eller ett status att uppnå eller både ock.

Tro nu inte att jag är kritisk till mindfulness. Jag vill bara få det att stämma i min strukturkarta i huvudet.

Jag håller på att läsa boken ”Mindfulness från början” av Charlotte Mandrup. Hon ger mig en liten vägledning, även om jag tycker att hon likställer mindfulness med existentialismen.  I dagens SvD finns också en artikel om den amerikanske medicinprofessorn Jon Kabat-Zinn som anses vara  mannen bakom vågen av mindfulness .

I artikeln finner jag det enklaste svaret. Mindfulness är en icke-religiös meditation, dvs, i mina öron att ge oss en möjlighet att stanna upp, att inte medvetet tänka på något alls. I boken finner jag 7 principer för mindfulness som Jon Kabat-Zinn skrivit ner: Icke-dömande, Tålamod, Nybörjarsinnelag, Tillit, Icke-ambition, Acceptens och Släpp taget. I stort sett samma principer skulle jag kunna påstå att psykosyntesen står på. Eller många andra av de psykologiska inriktningar som accepterar andligheten som en grund för förändring.

Inom psykosyntesen ser vi meditationen som en av flera metoder. Vi pratar om a) guidade meditationer, b) reflekterande meditationer, b) receptiva meditationer  och d) kreativa meditationer. Andra talar om den objektinriktade meditationen , den objektlösa meditationen, djupmeditation, stabiliserande meditation, analytisk meditation, vipanassameditation, samanthameditation och transcendental meditation. Ytterligare andra varianter och namn finns. Att det kan vara  skillnad på dessa olika meditationsformer är jag övertygad om, men vilken är den sanna meditationen, den sanna mindfulnessen? Finns den sanna meditationen?

Innebär ovan resonemang att psykosyntesen och mindfulness är samma sak, eller är det så att de står emot varandra?

Jag skulle vilja svara nej på båda frågorna. Som så mycket annat under epitetet personlig utveckling gäller att var och en får finna sin väg. I grunder är det den enskildes tillit till den enskilda metoden eller terapeuten som är det viktiga. Detta sagt oaktat att det finns evidensbaserade metoder för vissa specifika tillstånd.

På något sätt blir min upplevelse att mindfulness är en smart paketering och marknadsföring av något som funnits i många tusen år.

Det som blir bestående hos mig från boken är konstaterande att ju mer jag är fokuserad på målet, ju mer kommer jag att missa av alla andra chanser som dyker upp utmed vägen. Om det sen har med mindfulness att göra eller inte, låter jag vara osagt.

Jag fokuserar på min väg framåt, inte på ett specifikt mål. Och meditationer är en del av min väg.

Etiketter: , ,

3 svar to “Mindfulness ??”

 1. Peter Fowelin Says:

  Ja, visst är det så att mindfulness är en smart (läs västerländskt anpassad) paketering av något som är minst 2 500 år gammalt. Det handlar, enkelt uttryckt, om grundläggande metoder i buddhismen, där de andliga delarna plockats bort.

  Och visst är det så att meditation är helt grundläggande i mindfulness. Av de meditationsformer du nämner skulle jag säga att det är vipassana som ligger närmast, men även zenbuddhistisk meditation ligger nära. Kanske någon annan form också av de du nämner.

  Att mindfulness förbryllar är inte så konstigt. Det är nämligen svårt, för att inte säga omöjligt, att läsa sig till vad mindfulness är. Man måste utöva själv, det är då aha-upplevelserna kommer. Om man nu inte har erfarenhet av andra liknande metoder, som qigong, yoga m.m. Då är det nog lättare att förstå poängen med mindfulness. Och en sak kan jag lova: Mindfulness har saker att bjuda som psykosyntesen inte kan ordna! Men jag är övertygad om att de båda kompletterar varandra utmärkt.

 2. brainstretching Says:

  Tack Peter. Blev lite klokare… tror jag.

 3. Maria Says:

  För mig är mindfulness att vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Lite som Dalai Lama menar när han säger ”när jag dricker te så dricker jag te”.
  Sedan kan det vara i en meditation eller som nu, när jag skriver denna kommentar.

  Ha en finfin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: