Ingen mer alkohol

Den 13 augusti 2009 tog jag beslutet att inte dricka någon mer alkohol. Ett beslut jag tänkt på länge innan det var dags för effektuering. Det var många som höjde ögonbrynen. En amatörkock som jag, som dessutom är känd som en ölkännare. Det låter som en tillfällig ingivelse, men beslutet är noga övervägt. Till att börja med sa jag att jag skulle prova till julen -09 och ompröva beslutet. Visst omprövade jag beslutet, men kunde bara konstatera att jag mådde så bra, så varför ändra mig.

Jag har funderat på hur jag vill etikettera mig; ”absolutist”, ”nykterist” eller ”jag dricker inte alkohol längre”. Jag har fastat för det senare. Både absolutist och nykterist speglar, för mig, endera ideologi eller tidigare problem. Inget av dem stämmer på mig. Jag vill helt enkelt bara må bra.

Det fanns 8 stycken drivkrafter som fick mig att ta beslutet:

 1. När jag träffade min nya livskamrat så fanns ett stort behov av att få berätta allt. Detta inkluderar det som varit förknippat med skam sedan barnsben. Naturligtvis så fanns en stor rädsla att benämna det onämnbara, och det var här som vinet hade sin plats. Att temporärt minska min rädsla. Det fungerade bra. Nu har vi kommit till den stabiliteten att det inte behövs mer vin för att minska en rädsla som inte längre finnns.
 2. Min morfar var alkoholist. Det finns i mina gener. Jag vill inte ens vara i närheten av den risken.
 3. Jag är en morgonmänniska. Att dricka, om än mycket måttligt, gör att jag känner mig dåsig dagen efter. Och då är inte morgonen så bra som jag vill ha den.
 4. Jag har lyckats gå ner i vikt 22 kilo. En bedrift tycker jag själv. Vinet innehåller alkohol som i sin tur omvandlas till fett. Inte bra. Jag vill behålla den vikt jag kämpat mig till.
 5. Vinet gör att jag tappar koll på hur mycket och vad jag äter (goda ostar till ett gott rött vin är förödande)
 6. Vinet gör mig trött. Jag vill hellre sova än att vara en dålig älskare.
 7. Alkoholen gör att jag sover dåligt. Ytterligare en orsak till dåliga morgnar.
 8. Jag skäms över mig själv när jag har så dålig karaktär att jag inte kan dricka bara 1-2 glas utan att det gärna blir fler. Och slösat energi på att skämmas har jag gjort tillräckligt i mitt liv.

De alternativ jag hittat är framför allt äppelmust. Kivik har ett antal i vanliga affären, och på systemet finns ’finmust’ gjord på gravensteiner. I stället för skumpa köper jag Billabong. Helt OK ersättningar för mig.

Visst händer det att jag kan känna en längtan till ett glas vin till en viss rätt, men för mig överväger fördelarna med att avstå mångfalt.

Min kära och mina gäster får gärna dricka vad dom vill. Dom får ta ansvar för sitt. Jag har ingen åsikt vad dom dricker.

Jag tycker att jag har mist lika roligt på festerna som förut. Måhända blir jag lite tröttare och är inte med till sena timmen. I stället har jag en klar och skön morgon, även efter en fest.

Etiketter:

2 svar to “Ingen mer alkohol”

 1. Maria Says:

  Genomtänkt och klokt. Du lyssnar på dig och det som är viktigast. I mitt liv finns alkohol med, men på ett mycket mindre sätt idag än innan jag fick barn. Jag dricker gärna ett glas vin till en god middag och det händer att det blir flera om det är trevligt och vi har gäster.
  Däremot har jag devisen att dricka när jag är glad och inte när jag mår dåligt. Att dricka för att fira, inte för att sörja. DET gör stor skillnad för mig.
  Må gott!

 2. Skammen och jag; del 2 « Brainstretching's Blog Says:

  […] för den jag varit i andras ögon. Den vita skammen hanterar jag bl a genom att skriva om den, t ex om mitt förhållande till alkohol, och det långa brev jag skrev till min kära i veckan, ett brev som innehöll mina djupaste tankar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: