De 3 G:na

  Jag träffade en kvinna häromdagen. Hennes vilja och ambitioner överstiger klart vad hennes kropp klarar, vilket naturligtvis skapar en massa konflikter inom henne och i hennes relationer med andra.

  Hon berättade att  när hon och barnet (9 år) häromdagen satt och åt frukost fick hon beröm av barnet för att hon inte gnällde så mycket länge. Kvinnan tog detta med glädje, då hon verkligen försökt få lite mer ordning på sitt liv. Bara det att prioritera frukost med dottern i stället för att sätta sig vid mejlen på datorn var ett stort framsteg.

  Just denna morgon undslapp det kvinnan ett gnäll i alla fall. Dottern sa då till mamman, på ett bestämt sätt, att hon skulle följa det 3 g-na. Gnäll inte, Gör något åt det, Gilla läget till dess

  Jag blev så imponerad av denna 9-årings visdom, så jag bad kvinnan hälsa sin dotter att jag tar med mig dessa 3 G in i mitt liv, som människa, coach och terapeut.

 1. Gnäll inte
 2. När jag gnäller frånhänder jag mig mitt ansvar för situationen. Den negativa energi jag upplever sprider jag på ett effektivt sätt till min omgivning till båtnad för andra. Naturligtvis har jag rätt att uttrycka min frustration, men när det blir rutin att gnälla för samma sak, då är det definitivt dags att gå till den andra G:et

 3. Gör något åt det
 4. Ta kontrollen över situationen. Ändra situationen? Lämna situationen? Svårt? Kanske du upplever att du borde eller måste göra det du gör, eller är rädd för vad andra ska tycka om du inte gör det du gör. Jamenvisst kan det vara svårt eller upplevas som omöjlighet att ändra det du är mitt upp i. Dock är det fortfarande du som har valet att göra något eller vara kvar i det som skapar gnället. Väljer du att göra något åt det så varmt lycka till – du är modig! Väljer du att vara kvar, gå vidare till det tredje G:et.

 5. Gilla läget till dess
 6. Du har gjort ett aktivt val att stanna kvar i det som skapar gnället. Var vuxen och ta ansvar för det val du gjort. Skyll inte ditt val på andra eller omständigheter. Du har valt. Gilla läget! Gör det ont att inte gnälla? Så bra, låt det göra ont. En dag kommer det onda att bli större än rädslan att göra något åt situationen, och du kommer automatiskt att hoppa tillbaka det andra G:et.

  Förutom de ofantliga resurser du faktiskt har i dig själv, så har du förhoppningsvis vänner runt omkring dig som kan stötta dig i din strävan att få ett bättre liv. För att inte tala om alla coacher och terapeuter som på ett professionellt sätt kan stödja dig.

  Låter min tolkning av de tre G:na hårt. Jaa, jag håller med, men det är så lätt att skylla sina livsproblem på  yttre omständigheter och inte se sitt eget ansvar. Jag har försökt formulera detta ansvar i de 6 ansvarslagarna.

  På ett sätt tycker jag att de 3 G:na: Gnäll inte, Gör något åt det, Gilla läget till dess,  blir en sammanfattning av vad personlig utveckling egentligen är.

Etiketter: ,

4 svar to “De 3 G:na”

 1. Maria Says:

  Tänk om alla var lika klok som denna 9-åring. Jag är grymt impad.
  Själv kämpar jag med tre S. Men det är en helt annan historia

  Må gott

 2. ann Says:

  vad fick dig att ta det här beslutet,mådde du inte bra? kram

 3. brainstretching Says:

  Hej Ann
  Var det detta inlägg du valde att kommentera? Då ber jag dig förtydliga frågan.

  Eller var det det om alkoholen?
  Mvh/L-A

 4. Agneta Rythén Martin Says:

  Otroligt bra med de tre G;na. Passar fantastiskt bra att använda på den grupp jag ska ha om ett par veckor!

  Ha det gott!
  Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: