Boken växer – i kvalitet

Jag sitter och filosoferar över boken jag skriver och dess progress.

Jag började i höstas och gjorde, som vanligt, en stor mindmap på hela upplägget. Använder nästa alltid mindmaps när jag startar något. Älskar att få överblicken.

Under hösten blev det ett antal timmars arbete med att få ner en första version på datorn. Gick förvånansvärt enkelt.

Direkt efter nyår skickade jag ut den första versionen till ett antal förlag. Ett förlag svarade ganska snabbt (inom en månad) att ”Bra början på något som kan bli en användbar bok så småningom”, ett annat tackade nej, några har inte hört av sig alls än. Men så kom jag i samtal med en vännen Peter Fowelin som själv sitter och skriver på två böcker. Han tipsade mig om ett förlag jag inte visste om (förlagsbranschen är en djungel!!) och det förlaget tyckte om min idé. Toppen! Vi träffades och ‘tyckte om varandra’ direkt.

Men… så var det ju det där med ”Vem kommer att köpa din bok?”. Finns den marknaden? Och det är här vi varit under våren. Några träffar med potentiell köpare. Maildiskussioner. Kan man bredda boken på något sätt? På vilken hylla ska boken stå på i bokhandeln? Mycket att tänka på för en förstagångsförfattare med ambitionen att lära ett nytt hantverk.

Under denna process har bokens text vilat. Några partier i boken har jag själv upplevt som svaga rent faktamässigt samtidigt som jag formulerat nya tankar i denna blogg. Jag har pratat med auktoriteter på området för att få tydliga definitioner på vissa termer osv. På datorspråk – mycket ”background processing”.

Så – igår var det ett nytt möte och en ny öppning visade sig. Tänk vad som kan hända om man har tålamod och går lite långsamt fram (att gå långsamt fram är INTE en av mina starkare sidor, men ack så nyttigt att träna). Om två veckor ska jag leverera en helt ny version för en bredare målgrupp.  Är de olika parterna nöjd med den så kör vi. Det är då det egentliga arbetet börjar med boken. Med en massa specialister inblandade; redaktör, layout, korrekturläsning, illustrationer mm.  Peter beskriver alla dessa detaljer i din blogg. Fram till dess är det ett manusarbete, men, om vi får bläck på pappret, blir det ett bokarbete.

För en person som mej, som är van att gå från tanke till handling och sen leverera, är det en helt ny erfarenhet att kanske vänta ett år eller mer från idé till färdig bok, med alla de osäkra faktorer som finns på vägen. Men, jag har bestämt mig för att lära mig detta hantverk och tänker så göra.

I grunden handlar det om att jag vill tillfredsställa ett djupt behov av att förstå världen, i mitt fall genom att formulera mina tankar och ord om den på papper. Först då blir dom tydliga för mig. Jag vandrar i min egen medvetandgörandetrappa. Om andra sedan har glädje av dessa nerpräntade ord, ja då blir jag glad.

4 svar to “Boken växer – i kvalitet”

 1. Maria Says:

  Waw! En bok! Häftig resa. Så min följdfråga blir såklart – vad är det du skriver om?

 2. brainstretching Says:

  En bok om psykosyntesen och dess grunder. Den bok jag själv skulle velat ha när jag började plugga för ett antal år sedan. Nu finns både ro och energi. Känns underbart att ett förlag fastnade direkt.

  När den kommer ut i höst (??) lovar jag att skrika ut det på min blogg!

 3. Peter F Says:

  Du skriver att det går långsamt fram. Men att så snabbt få fram en bok och dessutom få ett förlag att nappa är snabbt marscherat – och strongt jobbat! Tycker jag. 🙂

 4. Mattias Says:

  Kul att följa bokens process mot fullbordan- ser fram emot mer info på på den säkert äventyrliga resan framåt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: