Hur kan man göra om man vill komma underfund om sitt eget syfte?

Det kom en fråga på mail häromdagen. Det resulterade i en kort dialog om livets syfte och hur jag finner det. Jag tycker om frågeställarens sammanfattning av mitt svar, så med dennes tillåtelse lägger jag ut dialogen.

————————————

Hej Lars-Anders!

Jag har läst din blogg i ett stycke nu och fastnat på det du skriver om att ta ansvar för sig själv och ens persons syfte.

Utan att gå in på allt för ingående beskrivningar av teorierna bakom, som är Gud = Självet och vem styr vårt öde osv, så undrar jag:

Hur kan man göra? Hur kan man göra om man vill komma underfund om sitt eget syfte? Är det något man bestämmer sig för själv, eller är det mer något som man anses vara ”kallad” till?

Jag frågar för att jag själv tycker mig vara en ständig sökare och den där rastlösheten som du beskriver (när du pratar om att ”Kaos är granne med Gud”) är något jag känner igen.

Det är främst yrkesmässigt som jag menar.

Jag tycker att jag borde vara gammal nog nu att snart veta vad det är jag vill, samtidigt som jag är för gammal för att inte vilja nöja mig med något som leder mig fel.

Jag förstår att det inte handlar om någon enkel tio-stegs-plan. Men har du några goda idéer på vägen?

————————————

Tack för ditt mail.

Den fråga du ställer är en av de mest universella frågor vi människor ställer oss; varför finns vi till, vilket är mitt syfte. Frågan är inte enkel. Många människor, däribland jag, finner en tillfredsställelse i att söka. Att ständigt söka innebär en accept att det alltid finns nya saker att upptäcka. Jag blir aldrig färdig.

För mig är första frågan jag ställer mig hur jag kan vet att jag hittat mitt syfte, mitt Själv. För mig är det när jag känner ett lugn och samtidigt inspiration över mitt liv, över en längre tid. Lyckostunder som jag upplever är tecken på att jag är på rätt väg. Problemet ligger i att förstå hur jag kan ’utnyttja’ denna lyckostund till att förstå mitt nästa vägval i livet. Alla val jag gör har ju konsekvenser och dessa konsekvenser kan skymma det jag kan nå om jag vågar.

Du skriver ” Jag tycker att jag borde vara gammal nog nu att snart veta vad det är jag vill”. Några hamnar rätt i livet redan från födseln, andra kämpar hela livet utan att slita sig från gamla mönster. Det finns ett talesätt jag tycker om; ”När jag ligger på min dödsbädd är det inte det jag gjort jag ångrar, utan det jag inte vågat pröva”.

Naturligtvis har jag inte svaret på dina frågor om ditt liv, de svaren finns inom dig själv. Du kanske redan ser dem, men vill inte se dem för de kortsiktiga konsekvenserna.

Det enda konkreta tips jag kan ge dig är att titta på dina val, försök se vad det är som hindrar dig, vilka rädslor väcks. Att det kan finnas praktiska orsaker som pengabrist och annat finns också med i bilden. Många gånger handlar det om att omprioritera bland de saker som, enligt tidigare mönster, varit självklara. Att våga tänka helt nytt. Visst kan omgivningen, t ex dina barn, komma att påverkas av dina val, men den vinst som väntar på dem när de får en harmonisk mamma som hittat sitt syfte i livet, är obetalbar.

För mig är det att ta ansvar för sitt eget liv!

————————————

Umm. Det skulle alltså kunna vara så att svaret på vad mitt syfte är, hittar jag i de stunder när jag känner mig lugn, lycklig och inspirerad. Och ibland kan det krävas en smula mod, och klarsynthet vid de livsavgörande besluten så att de tas baserade på kärlek till sig själv och sin omgivning, istället för rädsla – för sig själv och sin omgivning: ”Det vi fruktar mest är inte att vara otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi har omätliga krafter. Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest.” (Nelson Mandela) Mmm. Så kan det vara.

————————————

En lysande sammanfattning!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: