Ansvarslag 6 – Att oombedd ta ansvar för andra speglar ens egna behov

Att oombedd ta över ansvaret för andra och hur detta påverkar den som drabbas, speglas i ansvarslag 5. I ansvarslag 6 speglas samma sak, men utifrån den som oombedd tar över ansvaret. Vad är det som gör att jag känner behov av att oombedd ta över någons ansvar.

Oftast handlar det om en missriktad kärlek. Jag ser någon som far illa, eller gör något som jag inte tycker gynnar den personen. Någon som, i mina ögon, uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa.

Om jag går in och tar ansvar för någon annan, så kan det bero på att jag blivit ombedd att hjälpa till eller på att jag speglar mina egna otillfredsställda behov i den andra, dvs jag lägger över mina behov på den andra. I det första fallet möter jag den andres behov och det andra fallet möter jag mina egna behov.

Vilka kan då mina egna behov vara som jag projicerar på den andra? Jo, t ex att jag hoppas få bekräftelse på att jag är duktig, att jag blir sedd som en generös person, att jag kommer att betraktas som osjälvisk av omgivningen. Det kan vara så att jag rädd för min egen skull för det som skulle kunna hända den andra, så att jag för den skull ser mig själv i den andra och speglar min rädsla. Listan på orsaker är lång och mycket individuell. 

I grunden handlar det om att stärka min egen självkänsla på andras bekostnad. (se ansvarslag 5)

Etiketter:

Ett svar to “Ansvarslag 6 – Att oombedd ta ansvar för andra speglar ens egna behov”

  1. Ansvarslag 7 – Vägra att låta andra rädda dig « Brainstretching's Blog Says:

    […] har tidigare skrivit om ansvarslagarna (lag 1, lag 2, lag 3, lag 4, lag 5 och lag 6) och funderat mycket på om det inte finns en sjunde ansvarslag också. Häromdagen när jag läste […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: