Ansvarslag 2 – Ansvaret tillhör ägaren

Ansvar kan vara något naturligt eller upplevas som ett problem. Uppfattar jag det som naturligt har jag förmodligen en mogen syn på mitt liv och vet vart jag vill. Om jag uppfattar ansvaret som ett problem, och inte tar mitt förväntade ansvar kan det orsaka problem för mig själv, eller upplevas som ett problem för andra. Andra upplever att jag inte tar det ansvar som de anser att jag bör ta och konsekvensen av det blir att andra drabbas. Detta kan gälla allt från en enskild handling till livet i sin helhet.

Visst kan det vara skönt att låta andra ta ansvaret för mitt liv, låt mig få koppla av, låta mig slippa ta den energi som krävs och det mod jag inte förmår uppmana. Det händer att jag får klienter som kommer till mig och förväntar sig att jag skall ge dem svaret på deras livs gåta. Naturligtvis varken kan eller vill jag göra det. Min uppgift som terapeut är att guida klienten med frågor, samtal och andra metoder som stämmer i ögonblicket, så att klienten själv ser sina egna svar. Ingen annan än jag själv kan se mina svar.

Låter jag mig styras av andra och låter andra ta ansvar för mig och mitt liv, så kommer jag snart att hamna i en situation där jag blir vilsen. Jag har många gånger fått höra att du borde göra si eller så, och fått sura kommentarer för att jag inte följt deras råd, för de råden har ju givit dem(!) så mycket. Men deras råd utgår från deras situation och deras behov. Visst kan det tänkas att det i det enskilda fallet stämmer överens med mina behov och min vilja, men i dessa ansvarslagar talar jag om ansvaret för mitt liv, och det är något mycket större och komplexare.

Ingen annan kan ta ansvar för mitt liv, varken nu eller senare. Om jag sen väljer att se ansvaret för mitt liv som ett problem eller en möjlighet, ja, det är upp till mig.

Etiketter:

Ett svar to “Ansvarslag 2 – Ansvaret tillhör ägaren”

  1. Ansvarslag 7 – Vägra att låta andra rädda dig « Brainstretching's Blog Says:

    […] har tidigare skrivit om ansvarslagarna (lag 1, lag 2, lag 3, lag 4, lag 5 och lag 6) och funderat mycket på om det inte finns en sjunde ansvarslag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: