Ansvarslagarna – Introduktion och Ansvarslag 1

Tidigare i min blogg har jag gjort tolkningar av de psykologiska lagarna så som de definierats av psykosyntesens grundare Roberto Assagioli. Under detta arbete blev jag uppmärksam på att dessa lagar skulle kunna skrivas om för vårt ansvar för våra egna liv.

Så långt jag kommit fram till finns det 6 st ansvarslagar, fritt definierade i Assagiolis anda.

Att ta ansvar för något kräver att ansvaret är väl definierat. Inom verksamheter där vi agerar som grupp, t ex inom företag och organisationer, krävs det att ansvar och befogenheter är väl definierade, dokumenterade, kommunicerade och accepterade. Detsamma gäller inom familjen där ansvar inom familjen  oftast inte är lika väldefinierat. Ofta tenderar ansvaret att bli associerat till olika roller som fixeras över tiden, oavsett om jag vill ha rollen eller inte, t ex hemarbete, ansvar för barnen respektive bilen och matinköp.

Ansvar innebär också att ta de eventuella konsekvenser som kan uppstå, om jag inte fullt ut tar och fullföljer mitt ansvar.

Den typ av ansvar som jag avser inom ramen för dessa lagar ligger dock på ett högre plan och avser ansvaret för mitt eget liv!

Jag skulle uppskatta om mitt försök till definitioner skapar en dialog på bloggen. Vad har jag missat? Vad kan uttryckas annorlunda? Och allehanda andra tankar som för dessa lagar framåt.

Ansvarslag 1 – Ansvarstagande tar energi

Kan något vara mer väldefinierat än att ta ansvar för mitt eget liv? Och samtidigt så otydligt. För att kunna förså och ta det ansvaret måste jag veta dels vem jag egentligen är och dels vad just min livsuppgift, eller syfte med livet, är. Mina rädslor gör att jag många gånger väljer att inte se fördelarna med att ta ansvaret för mitt liv, för allt har ett pris. I detta fall energi. Det kostar på att trotsa sina rädslor, att stå upp för de konsekvenser som ett ansvar medför. Det kan vara så att jag finner detta ansvar så skrämmande att jag inte vill ta ansvaret, att jag hoppas på att någon annan vill ta ansvaret och styr mig, friställer mig inte från ansvaret.

Valet är ditt!

Syftet med terapi inom psykosyntesens ramar är att återta kontrollen och därmed ansvaret för mitt liv, en krävande process som tar mycket energi och mod från mig, men som kommer att ge resultat. Något av det som tar energi och mod är att få insikter om mitt eget handlande och, inte att förglömma, mitt icke-handlande. Att vara stor nog att erkänna sina brister och de konsekvenser dessa kan medföra. Att erbjuda mig att, om det går, korrigera ett bristande handlande eller beteende. Belöningen med att lägga så mycket energi och mod på att ta ansvaret för sitt liv, är bl a en stor självrespekt, vilket också leder till att andra ser på dig med större respekt.

Inom psykosyntesen talar vi om två stycken seriella eller parallella processer nämligen den Personliga psykosyntesen och den Transpersonella psykosyntesen. Den förstnämnda syftar till insikt och accept av den jag egentligen är innerst inne, och den senare syftar till att hitta just mitt syfte med mitt liv och att få energi och mod att leva efter detta.

Detta är att ta ansvar för sitt liv – och för det krävs både energi och mod!

Etiketter:

2 svar to “Ansvarslagarna – Introduktion och Ansvarslag 1”

  1. De 3 G:na « Brainstretching's Blog Says:

    […] Låter min tolkning av de tre G:na hårt. Jaa, jag håller med, men det är så lätt att skylla sina livsproblem på  yttre omständigheter och inte se sitt eget ansvar. Jag har försökt formulera detta ansvar i de 6 ansvarslagarna. […]

  2. Ansvarslag 7 – Vägra att låta andra rädda dig « Brainstretching's Blog Says:

    […] har tidigare skrivit om ansvarslagarna (lag 1, lag 2, lag 3, lag 4, lag 5 och lag 6) och funderat mycket på om det inte finns en sjunde […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: