Frihet – för mig

Under min utveckling till en helare människa har jag sett frihet som ett grundläggande behov. Från början trodde jag att den frihet jag sökte var geografisk, dvs få röra mig fritt, att inte känna mig bunden. Så kom jag till en punkt i livet där denna frihet blev en realitet. Men det var fortfarande något som saknades.

I mogen ålder träffade jag en ny livskamrat som, bara genom sin närvaro, gav min definition av frihet en ny innebörd, en definition som skapat sådant lugn i mig att jag kunnat fokusera min livsenergi på det som gagnar mig.

Jag har tillåtit mig, i större delen av mitt liv, att påvekaras av andra, låtit andras åsikter bli mina, känt mig skamlig när jag framfört mina tankar och dessa inte varit desamma som andras tankar och när jag då fått hothugg. Jag har många gånger upplevt att mina tankar varit ”fel”. Detta har medfört att det skapats skamkänslor hos mig.

Frihet i tanken! har så småningom blivit synonymt med frihet för mig.

Frihet i tanken består av flera delar:

  • Att jag kan och vågar tala utifrån mitt hjärta. Detta kan jag göra då jag under ett antal år bearbetat min skam och skuldkänslor så pass att jag fått modet att säga det som kommer till mig. Att tala utifrån sitt hjärta innebär inte för mig att jag säger vad som helst. Jag har fortfarande ansvar för det jag säger. Det jag säger skall inte såra den andra avsiktligt. Mitt uppsåt är att vara rak och öppen på ett kärleksfullt sätt, så att den relation jag har med mottagaren kan vidareutvecklas.
  • I den mån det jag säger väcker något hos den andra, något som skapar en reaktion, kanske en rädsla eller känsla av skam eller skuld är inte detta mitt ansvar att ta hand om. Mitt ansvar är att, om så begärs, ytterligare förtydliga vad jag menar. Jag skall tillåta motparten att reagera men också äga och ta ansvar för sina känslor.

Jag har den turen att få vara nära ett antal personer där ovan nämnda typ av dialog är det vanliga sättet att samtala. Samtal som kan väcka känslor hos både mig och hos den andra. Det underbara med dessa samtal är just närvaron av tillåtelsen att dels uttrycka sig, dels tillåta känslorna att komma men också ansvaret att låta den som känner, få äga sina känslor. För vi vet att när någon av oss pratar, så gör vi det från vårt hjärta och då kan det aldrig bli fel, även om jag som tar emot det sagda kan reagera. Jag tar då ansvar för mina känslor genom att begrunda det sagda och försöka att förstå den andra, och ställa förtydligande frågor i stället för uttrycka värderande motargument.

Jag brukar tipsa mina klienter att se det sagda ordet som en gåva, en fin gåva till den andra. Låt sedan den andra själv välja hur denne vill öppna din gåva, eller låta den vara oöppnad. Allt detta under förutsättning att jag talar utifrån mitt hjärta.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: