Sandemose och jag är inte vänner längre

Norsk/dansken Aksel Sandemose var den författare som i boken ”En flykting korsar sitt spår” från 1933 introducerade den lag som kommit att bli ett med den svenska mentaliteten. Jag är definitivt en del av den svenska mentaliteten och därför har hans lag blivit min lag också. Och det har jag problem med idag.

Lagen är den beryktade Jantelagen som stipulerar i sin första sats ” Du skall inte tro att du är något.” Enligt texten i Wikipedia är lagen förknippad huvudsakligen med oss i Skandinavien. (Klicka gärna på länken och fräscha upp ditt minne om hur även du förväntas vara)

Varför vill jag då säga upp bekantskapen med Sandemose just nu? Jo, tillsammans med min coach som stöttar mig att bygga ett nytt liv utanför den stora trygga arbetsgivaren, ingår att jag vill hitta mina styrkor. Mina styrkor är lika med saker jag är bra på. Enligt Jantelagen skall jag inte tro att jag är bra på något. Trots att jag fått med mig Jantelagen som ett introjekt i min personlighet, har jag beslutat att trotsa den, kosta vad det kosta vill.

Så, jag håller jag på att skriva ett ”produktblad” om mig själv. Vad är det som jag som person har att erbjuda en tilltänkt köpare. Om denna köpare vill köpa mina tjänster i egenskap av terapeut, IT-kunnig, talare eller författare spelar egentligen ingen roll. Det är de egenskaper jag bygger min ”leverans” på som jag försöker beskriva. Min tro är att om jag kan beskriva dessa på ett bra sätt så kan jag sedan målgruppsanpassa den informationen till respektive köparkategori som är lämpligt för den aktuella situationen.

MEN……. att få pränta ner mina starka sidor på detta sätt gör att jag hamnar på tredje steget i Medvetandegörandetrappan (se mitt blogginlägg 9 dec.) vilket är ett kraftfullt uttryck. Speciellt om jag gör det i syfte att visa upp det för andra (t ex som i denna text).

Det som är speciellt med att leva efter Jantelagen är, att jag slipper känna skam för att avvika mot hur ”alla andra är”, dvs att vara normal. Å andra sidan är den medfödda instinkten, nu när jag försöker beskriva och offentliggöra mina starka sidor, förknippade med en annalkande skam-känsla. Vad ska du som läsare tycka om mig när jag är så dum, eller modig nog, att våga skriva som jag gör.

Men nu testar jag i alla fall.

Kommande kunder får tillgång till min:

 • breda kompetens inom områdena samtalsterapi, coaching och mentorskap.
 • vana att driva kulturförändringar.
 • vana av införa processer i stora organisationer.
 • gedigna IT-kunskaper samlade under mer än 35 år. Av dessa har 11 år fokuserats på IT-governance.
 • förmåga att strukturera allt ifrån idéer till komplexa skeenden och att förklara dessa pedagogiskt.
 • förmåga att lyssna på diskussioner, sammanfatta dessa samt komma med berikande förslag angående det som sker i rummet.
 • förmåga att från scenen fängsla publiken.
 • specialkompetens att genomföra effektiva möten, sk facilitering. Som facilitator garanterar jag att du får ut det resultat av ett möte, stort som litet, som vi kommit överens om. När mötet är slut har du resultatet i din mail-låda.
 • engelska på ”C1-nivå”.
 • förmåga att leverera enligt överenskommelse.

Hoppas verkligen att Sandemose blundar uppe i sin himmel och att det inte finns några sandemosiska spioner kvar på jorden

Hälsar en rödkindad L-A

Etiketter: ,

2 svar to “Sandemose och jag är inte vänner längre”

 1. En dag till i mitt liv – En dag fylld med glädje, insikt, lätt skam och frustration. « Brainstretching's Blog Says:

  […] Brainstretching's Blog Du har svaren, jag har frågorna! « Sandemose och jag är inte vänner längre […]

 2. Nu är det slut! Och nu har det börjat! « Brainstretching's Blog Says:

  […] du ordet förmätet, reagerar jag starkt. Förmätet är ett ord som för mig kommer utifrån Jantelagen. En viktigt del i att ha funnit sitt Själv är att kunna friställa sig från var Jantelagen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: