Lag 10 – De psykologiska energierna kan ta sig uttryck, 1. direkt (utlopp – katarsis), 2. indirekt genom symbolhandlingar, 3. genom transmutation

Denna lag handlar om de 3 olika sätt som vi kan agera ut våra drifter, begär, önskningar och känslor.

1. Ordet ’katarisis’ betyder just utlopp för bl a känslor. Lag 10 säger helt enkelt att vi låter de känslor som vill komma fram, få göra det. I lag 9 skrev jag om den vackra kvinna jag ser på gatan. Om det visar sig att jag känner kvinnan, kanske det är helt OK att jag går fram och ger henne en kram.

2. Ett annat sätt att få utlopp för en drifter, begär, önskningar och känslor är att utföra symbolhandlingar Om kvinnan inte är bekant, så får jag hitta andra vägar att tillfredsställa mitt krambegär. Jag kan inte gå fram och krama den vackra kvinnan, men jag kan tänka mig att jag gör det och att jag sänder henne en kyss i fantasin.

3. Omvandlingar, eller som det också heter transformation, av energi. Man skulle kunna säga att detta är en variant av ’1. katarsis’ enligt ovan. Skillnaden är att utloppet, i mitt exempel ovan, inte riktar sig direkt mot den vackra kvinnan utan tar sig annat uttryck. Vore jag en konstnär skulle mitt utlopp, min katarsis, kunna resultera i en tavla där jag målar kvinnan, eller, i kombination med ’2. symbolhandlingar’ ovan, att jag målar en symbol som för mig gestaltar den bild eller de känslor jag har för kvinnan.

Jag har agerat efter alla 3 varianterna den senaste tiden.

Oftast försöker jag agera direkt mot den det gäller, dvs katarsis.

Den mesta energin jag fått utlopp för har varit genom transformation. Den energi som inte varit efterfrågat på arbetsplatsen har jag kanaliserat via fingrarna på tangentbordet, genom att skriva min bok. En daglig aktivitet som jag uppskattar mycket där jag verkligen får utlopp för min kreativitet är när jag lagar man, eller som jag oftast väljer att se det, skapar en måltid för mig och min kära. Och det är fantastiskt roligt att på ett så naturligt sätt få utlopp för min energi, som dessutom kan glädja andra på ett så direkt sätt som en god måltid kan göra.

Symbolhandlingar försöker jag göra ofta. Det vanligaste sättet i dessa mörka vintertider är att tända ett levande ljus när jag sätter mig vid datorn. Ett ljus som står för harmoni, koncentration och sällskap.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: