Lag 9 – Drifter, begär, önskningar och känslor kräver att gå komma till utryck

Alla vi människor har ett antal olika drifter, begär, önskningar och känslor. Alla kräver de att vi lyssnar till dem och låter dem komma till tals, eller till uttryck på något sätt. Så långt är att enkelt.

Den grundläggande frågan är om dessa drifter, begär, önskningar och känslor kommer från ditt innersta egna, eller om det är andra som på olika sätt planterat dessa drifter, begär, önskningar och känslor hos dig. För att ta några exempel. Dina föräldrar har lärt dig att vissa saker är bra och andra mindre bra, vilket gör att du i livet lärt dig att vissa önskningar ’ska man ha’, emedan andra ’ska man inte ha’. Likadant med känslor, vissa har du fått lära dig är fel och andra inte.

Ett av de två syftena med psykosyntesen är att du hittar vem du är längst där inne, vem du var som nyfödd med alla dess möjligheter och potentialer, innan du började formas i den sociala miljön och alla händelser på livet väg, som skapade den person du är idag. Det är utifrån detta innersta jag, som dina drifter, begär, önskningar och känslor skall värderas.

Drifter, begär, önskningar och känslor kommer till dig oavbrutet. Vissa leder dig rätt i livet och andra leder till elände. Det är de som leder till elände som du kan träna upp (lag 6) och a) identifiera för att sedan b) värdera om det är värt att göra, dvs göra en konsekvensanalys, för att sedan c) välja uttryckssätt för. Dessa tre steg kan avverkas på en bråkdel av en sekund i ett fall och i ett annat fall tar det lång tid, kanske en livstid, att gå igenom dem.

Ett exempel på det förra är om jag ser en vacker kvinna på gatan så väcker det ett begär att gå fram och krama henne. Värderingen säger mig dock att jag skall avstå och uttryckssättet blir att jag spar min känsla i minnet och kan ta fram den när det passar. Ett exempel på det senare är det tidigare exemplets motsats. Den vackra kvinnan blir ”min” kvinna och jag fylls av en önskan att gifta mig med henne direkt. Värderingen blir dock att jag har en massa aspekter att ta hänsyn till som tar lång tid att fundera över, innan jag väljer uttryckssättet för min önskan, dvs att fråga om kvinnans hand.

De drifter, begär, önskningar och känslor som kommer från mitt innersta jag, mitt sanna jag, och som inte får komma till uttryck tenderar att skapa både kroppslig och mental ohälsa. Jag förnekar mig själv och mina behov. Jag gör det kanske av rädsla, att jag borde eller måste göra något annat, jag är rädd för vad andra skall säga eller att jag helt enkelt har förträngt mina drifter, begär, önskningar och känslor.

I och med att jag tagit beslut om att hoppa av en fast anställning och börja ’ett eget liv’ så känner jag att jag bejakar ett stort antal drifter, begär, önskningar och känslor som jag tidigare har förträngt eller prioritera ner. Det har varit tryggare att vara i en ”safe-box”, än att kämpa emot rädslan att bejaka mig själv. Nu är jag där. Rädslan och hindren var inte så stora när jag väl började samla fakta och se dessa utifrån ett helhetsperspektiv.

Som så ofta, när vi väl tagit ett beslut, så blir frågan ”Vad var det jag egentligen var rädd för?”

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: