Lag 7 – Upprepning av handlingar förstärker lusten till ytterligare upprepning och gör det lättare att utföra dem, tills de utförs omedvetet

Lagen om hur vanor skapas, skulle man kunna säga.

Vanans makt är stor. Att bryta en vana vi haft i många år är svårt, och kräver stor viljestyrka. Barnet som lär sig cykla, gör detta genom ständiga upprepningar till dess det fungerar. En vana etableras. Samma sak gäller att lära sig simma, eller vilka färdigheter det nu kan gälla. Har du väl lärt dig färdigheten, men inte utfört på den på många år, är vanan ändå så stark att grundmönstret finns kvar, dvs det är enkelt att träna upp cykling eller simning igen, utan att behöva börja om från början. Vanan finns bevarad i kroppsminnet, skulle man kunna säga.

Men vanans makt gäller även vårt sätt att tänka. Har jag väl lärt mig tänka på ett visst sätt blir detta en trygghet, och det kommer att krävas en ansträngning av mig för att förändra mitt sätt att tänka. Det brukar kallas för att tänka out-of-the-box. Det finns ett talesätt som säger att det jag gör varje dag, tar 3 veckor att ändra, det jag gör varje vecka, tar 3 månader att ändra och det som jag gör varje månad tar 3 år att ändra. Naturligtvis är dessa inga exakta siffror och de är dessutom mycket individuella. Dock pekar de på en stor tröghet i förändringen.

Vanan kan vara en farlig trygghet som gör att jag stannar kvar i ett livsmönster, som, om jag skulle ändra på det, kan vara mer optimalt för mig som individ. Samtidigt är vanan en sann trygghet, som gör att jag vet vad jag har och vad jag behöver. Det är bara du själv som vet hur du ska balansera dessa polariteter.

För min del håller jag på att bryta en massa olika vanor nu. Att gå till en fast arbetsplats varje dag. Att få den dagliga promenaden fram och tillbaka. Att ha samma lunchsällskap som jag trivts med så mycket. Att ha personer runt mig som skapat en social trygghet och som jag kunnat ’gnabbas’ med. Att ha en fast månadsinkomst som skapat trygghet. Och mycket annat. Att bryta mot lag 7 och att bygga nya vanor, också det enligt lag 7, kräver en stor ansträngning av mig. Jag ser dock att vinsten av denna ansträngning är större än ansträngningen i sig, varför jag gärna och med stark vilja kämpar på.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: