Lag 5 – Behov, drifter och önskningar tenderar att väcka motsvarande mentala bilder, idéer och känslor. Bilder och idéer utlöser motsvarande handlingar.

Nu har vi kommit till önsketänkandets lag. Om jag vill något eller önskar något riktigt mycket, kommer jag att leta argument som stöder min önskan. Om någon kommer med motargument så tenderar jag att betrakta dessa som felaktiga, som inte gällande just min situation, de gäller alla andra men inte mig.

En annan vanlig situation som lag 5 beskriver är förälskelsen, när vi blinda för allt bara ser den vackra framtiden an med denna den felfria människan framför mig, trots att andra kanske kommer med varningar.

Inom psykosyntesen talar vi om viljans centrala position. I detta fall betyder det, att om vi blir medvetna om våra behov, drifter och önskningar på ett medvetet sätt, så kan vi också välja när dessa ska får styra eller när ’det sunda förnuftet” skall få styra. I och med att det blir en medveten handling, är det också lättare att ta sitt eget ansvar för sina handlingar.

Under den gångna hösten, som varit turbulent på mitt arbete, har det dykt upp mängder av drifter och önskningar inom mig. Allt ifrån att bli förbannad, att resignera, att vilja fly, att gråta och mycket annat. Jag har dock medvetet valt att stanna kvar. Mina egna argument för det har varit att om det är något som en samtalsterapeut i psykosyntes skall kunna så är det att förstå sina klienters känslor. Och detta har ju varit ett gyllene tillfälle för mig att få denna erfarenhet. Jag har alltså medvetet styrt om mitt önsketänkande från flykt till att få egen erfarenhet av känslostormar i just denna arbetsplatssituation.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: