Lag 4 – Känslor och intryck tenderar att väcka och intensifiera idéer och mentala bilder som motsvarar eller är förknippade med dem.

De känslor som utlöstes av idéer och fantasibilder (enligt lag 3) kan i sin tur väcka och intensifiera besläktade idéer. Den fungerar ofta negativt. Om man till exempel är rädd för att bli sjuk ger detta upphov till en rad bilder av sjukdomar. Dessa bilder är skadliga, både därför att de är deprimerande och ännu mer därför att dessa föreställningar, enligt lag 1, leder till fysiska tillstånd, dvs psykosomatiska besvär (sjukdomar med kroppsliga symptom men med psykiska orsaker).

Moliere kanske kände till denna lag när han skrev ”Den inbillade sjuke”, kan man tänka.

Från min horisont sett, så kommer jag att tänka på den oro jag ibland känner för att lämna en trygg anställning och bli egen, en oro som skapar fantasibilder om misslyckande, kommer jag att få några kunder och en massa andra energikrävande bilder. Å andra sidan, när jag sitter och skriver i mitt arbetsrum framför fönstret ut mot det vackra Stockholm (bor högt och ser hela nästan staden nedanför mig), så blir jag så nöjd och lugn, och då är det bara bilder om att lyckas som kommer till mig.

Så kan det också vara, som vi säger i psykosyntesen.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: