Lag 2 – Kroppsställningar, rörelser och handlingar manar fram motsvarande mentala bilder och idéer, som i sin tur (enligt lag 3) manar fram eller förstärker motsvarande sinnesstämningar och känslor.

Lag 2 är, så att säga, nästa steg från lag 1. Där lag 1 säger att mentala bilder och idéer manar fram kroppliga handlingar, så vänder lag 2 på detta och säger att kroppsliga handlingar kan mana fram mentala bilder och idéer. Krångligt?

Ta exemplet med elitidrottaren som tränat mentalt, och därmed lyckas hoppa högre över ribban. Att lyckas med detta förstärker den mentala bilden av att hoppa ännu högre, och vips är vi inne i en positiv cirkel. Tanke skapar handling som skapar tanke.

För den deprimerade kan detta naturligtvis bli tvärtom. Upplever jag att jag inte är värd något, har dålig självkänsla, så kommer jag att agera på detta sätt också, vilket i sin tur förstärker den dåliga självkänslan.

Att bryta den negativa spiralen av tankar – agerande är vitalt för att återskapa ett självförtroende.

Inom psykosyntesterapin finns en metod som kallas ”som om” och som bygger på lag 2. Det innebär att jag medvetet försöker agera som om jag vore glad, kände mig omtyckt eller vad det nu kan vara som jag längtar efter. I och med att jag tvingar kroppen att agera som jag skulle vilja att den gjorde utan tvång, så skapar detta mentala bilder och tankar som gör att jag får stöd att bryta en negativ tankebana.

I den valsituation som jag själv befinner mig i har jag satsat på denna blogg. Jag har som mål att ha en känd blogg inom ett år, och tvingar kroppen att skriva minst 2 inlägg per vecka. Detta skapar hos mig en mental bild av att jag kommer att lyckas. Att jag dessutom får en del positiva kommentarer om det jag skriver, gör bara att denna positiva spiral förstärks.

I lag 3 kopplar vi ihop tanke – kropp – känslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: