De tio psykologiska lagarna

I sin bok ”Om viljan” (sid 60ff) beskriver psykosyntesens grundare, Roberto Assagioli, de tio lagar som styr de psykologiska funktionerna.

Inom psykosyntesen intar ”viljan” en mycket central position. Viljan uttrycks i alla de val vi ständigt gör, i varje stund. Vissa val görs helt omedvetet medan andra, till exempel att gifta sig, kräver för de flesta en lång beslutsprocess.

Vi som studerat psykosyntesen djupdyker i viljans olika faser, aspekter, egenskaper/kvaliteter, stadier, funktioner och dess lagar. Ett mycket djupt område som återkommer ständigt i olika uttryck vid mötet med våra klienter. Just lagarna tycker jag fått en lite mer undanskymd plats under utbildningen, kanske för att de endera anses som alltför komplexa i förhållande till allt annat som skall få plats i studieplanen, alternativt att de kan ses som summan av det övriga som ingår i studiet av viljan och därför blir självförklarande.

Varje lag kan i sig ses som självklar, utan behov att förklaras. Men att tvinga sig själv att förklara det som är självklart, är något som jag tycker är intressant. Jag har en tro att det är när vi pratar om något som är självklart, utan att definiera det, som missförstånd uppstår. Var och en har sin bild och denna bild kan vara mycket olika. Vill man vara positiv kan detta leda till mycket dynamiska diskussioner, medan de å andra sidan också kan leda till konflikter.

Jag kommer att beskriva lagarna en och en, och koppla dem till hur jag själv styrs av dessa lagar i mitt dagliga liv. Som vanligt drivs jag av en vilja att själv förstå.

Om jag inte lyckas göra en lag förståelig blir jag mycket tacksam för återkoppling, endera genom kommentarer i bloggen, eller till mailid info@brainstretching.se

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: