Glädjen att GÅ till jobbet mitt i Stockholm

Bakom Essinge båtklubb

I morse när jag gick till jobbet kände jag sådan glädje över min väg.

Jag bor på Nybohovsberget i Liljeholmen och jobbar på Stora Essingen. En sträcka på 3,6 km, som nästan följer fågelvägen. Jag går på vatten, utmed vatten, har en underbar stockholmsvy, hör den lilla forsens brus, får kontakt med storstadsbruset och, vilket är bland det bästa, får min dagliga motion gratis. Skulle jag ta Tvärbanan måste jag först gå åt andra hållet och vinner bara i snitt 12 minuter per resväg, förutom att jag måste passa tider och stångas med influensahärder på tåget.

När jag går ut från porten hemma och går nerför gatan har jag direkt en vy över Stockholm. Nybohov ligger högt upp på berget. Jag går nerför bergsidan genom skogen ner till sjön Trekanten.

Träspången över sjön Trekanten

På väg ner passerar jag en alltid forsande bäck, som består av överskottsvatten från vattenreservoaren på berget. Det skapar en skön första känsla i kroppen.

Väl nere vid sjön går jag över den nya träspången. Under spångens fästen brukar det ligga ett antal änder, som rufsar iväg i vattnet. Har jag tid stannar jag till en stund och pratar med dom. Trekanten är känd för sitt rika fågelliv.

Vintervy över Stockholm från Grönsdalsbron

Min gångväg fortsätter genom parklandskapet bort mot änden av Gröndal där Gröndalsbron har sitt fäste. Nu får jag gå ca 100 meter på trist gångväg utmed uppfarten till Essingeleden. Enda sättet att gå från Gröndal till Essingenöarna är att följa Essingeleden. Förvisso en massa trafik, 4 filer åt båda hållen med morgon/kvällsrusning, men man kan ju inte få allt. I stället tittar jag åt andra hållet och får en fascinerande vy över centrala Stockholm. I öronen har jag radiopropparna så att en hel del av trafikljudet dämpas. Stannar gärna upp en kort stund och njuter av skiftningarna över min stad.

Väl nere på andra sidan brofästet följer jag trapporna ner till strandremsan utmed Stora Essingen. Förbi Essinge båtklubb där jag håller mig i handledaren på staket, så jag inte ramlar på den hala lite branta passagen av träspången. Njuter fullt ut av vyn mot Kungsholmens klippor. På sommaren ligger det solande människor utmed min väg och pockar på min vilja att få stanna kvar och bada i stället för att fortsätta sista biten till jobbet och en första kopp kaffe.

Att både kunna starta och avsluta min arbetsdag på detta sätt känns som en gåva mitt i Stockholm. 35 minuter enkel tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: