Våndan att planera ett föredrag i ett nytt ämne

 Den 24 november skall jag ha en 1,5 timmes presentation av ’Min självbild’ från ett psykologiskt perspektiv. Jag har ju gått ner i vikt tillsammans med Itrim i Liljeholmen och det är där jag kommer att göra presentationen. Förändringen av min självbild har jag skrivit om tidigare i bloggen.

Det är intressant att se min egen process från det att jag gladeligen sa ja till jobbet (kändes ju i hela kroppen vad jag skulle säga) till att börja planera, känna kraven stiga på mig själv från mig själv (ingen annan), till att få ner strukturen på datorn (jobbar med ett mindmap-program) till att läsa in lite mer litteratur och så småningom känna att ’ja, jag känner fullt förtroende för mig själv att vara intressant i 90 minuter.

Status just nu är dels att jag läser den bok (’Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi’ av Lisbeth Stahre) som Itrim säljer. Detta för att kunna knyta an till Itrims eget budskap. Dels så blir jag förvirrad av min egen förberedelseprocess och det är därför jag skriver detta blogginlägg.

Jag älskar att ’stå på scen’ och prata bara jag har det grundläggande budskapet klart för mig. Min självbild är titeln på presentationen men vad är budskapet. Jag har inte riktigt kommit fram till det än. Ämnen jag vill beröra är självbildens krav på tid för att förändras permanent, skammens betydelse när det gäller, bl a, övervikt, ev skuldkänslor som finns med, försöket att balansera KBTs här och nu-perspektiv med psykosyntesens helhetsseende och mycket mer.

Under åren har jag fått acceptera att det inom mig finns en energikrävande förtröstan och stillhet i den kaosartade tiden när jag lagrar en massa fakta och strukturer i huvudet. Helt plötsligt träder en röd tråd fram som jag följer. Budskapet framträder tydligt och sen är det bara hårt arbete fram till presentationen skall starta.

Utmaningen denna gång är att jag skall tala utan att ha en massa färdiga bilder i Powerpoint som stöd. Jag kommer att ha med mig en mindmap som stöd samt min egen entusiasm. För mig är detta stort.

Så avslutningsvis är det bara att hoppas att jag även denna gång följer mitt vanliga schema och att det kommer att bli bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: