Från skam till självrespekt

Från skam till självrespekt heter den bok jag just läst. Marta Cullberg Weston tillför en dimension i terapirummet. En dimension som ofta glöms bort. Förutom att hon skriver på ett bra och lättillgängligt sätt, så lyckas hon också ge en struktur på skammen, en struktur som stöttar mig i mitt arbete. Därtill metoder och synsätt så att jag kan hjälpa mina klienter att friställa sig från sina skamkänslor.

Grundtemat i boken kretsar kring ”Människan är ett flockdjur. Skammen fyller,…, funktionen att hålla oss inom gruppens ramar och lär oss respektera andras gränser.”

Marta delar in skammen dels i den destruktiva skammen dels i den reglerande skammen, den skamkänsla som gör att vi respekterar ”andras gränser”. Boken håller sig till sin huvuddel kring den destruktiva skammen. Denna delas in i olika färger. Den röda skammen står för det vi gjort eller utsatts för gentemot andra och som vi skäms för, den vita skammen står för den kroniska skammen, den svarta skammen står för den kulturbärande skammen och slutligen den rosa skammen när vi styrs av ’borde’, ’måste’ eller ’vad ska grannen säga’, t ex att följa modet för att känna tillhörighet i en grupp.

Skammen är en grundläggande drivkraft till rädslan. Den rädsla som ofta gör att vi inte vågar visa vem vi är, för då kan jag bli utstött ur gruppen.

Skammen är som ett spöke. Rädslan för att möta den blir allt större. Vågar man prata om sin skam så förlorar skammen sitt värde och kommer så småningom att försvinna. Det som är så fantastiskt, är att oftast när jag vågar prata om mina skamkänslor så kommer jag också att stå upp för den jag är, vilket i sin tur leder till en större respekt från omvärlden, i stället för den befarade utstötningen.

Marta avslutar boken med de 4 förmågor vi behöver för att finna den självrespekt som kan ersätta skammen; positiva självbilder, hantera sin inre kritiker, kunna sätta gränser gentemot omgivningen och en förmåga att trösta sig själv.

 Jag rekommenderar boken varmt.

Etiketter: ,

Ett svar to “Från skam till självrespekt”

  1. Peter Fowelin Says:

    Håller med dig om att boken är riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: